Professor Fahmi Mubarok og professor Nuria Espallargas var de som fant nøkkelen til teknologien og etablerte Seram Coatings for å videreutvikle og kommersialisere teknologien.
Professor Fahmi Mubarok og professor Nuria Espallargas var de som fant nøkkelen til teknologien og etablerte Seram Coatings for å videreutvikle og kommersialisere teknologien.

EU-millioner til Seram Coating

Da NTNU-forskere fant ut hvordan man kan skape et belegg av silisiumkarbid for å beskytte maskindeler mot slitasje, var det et realt forskningsgjennombrudd. Nå får Seram Coating 12 millioner i EU-støtte.

NTNU-forskerne Fahmi Mubarok og professor Nuria Espallargas, har siden 2010 jobbet med å utvikle et slitasjebelegg av slisiumkarbid som klarer å motstå slitasje og rust bedre enn alle andre slitasjebelegg (coatings). Da de knekte koden for å få til dette, var forskningsgjennombruddet et faktum.

Christian Gutvik, prosjektleder ved NTNU Technology Transfer AS (TTO), fikk nærmest kaffen i halsen da han skjønte hva slags forskingsresultater Mubarok og Espallargas satt på.

– Å kunne termisk sprøyte silisiumkarbid har lenge vært en fjerne drøm for industrien. Det er nærmest som alkymi å regne og mange har prøvd å knekke koden, men den gjengse oppfatningen har vært at dette er umulig, sa Christian Gutvik til Gemini.no i 2014 i forbindelse med etableringen av selskapet Seram Coating.

  • Les mer om teknologien: – Nærast som alkymi

Viktig signal fra EU

Siden den gang har selskapet vunnet mange priser nasjonalt og internasjonalt innen innovasjon og gründerskap, de har fått støtte fra det offentlige og har fått med seg investorer fra næringslivet som har gått inn med 20 millioner i Seram Coating.

  • Les også: Seram Coatings til topps

Og nå har selskapet altså oppnådd å få 12 millioner fra EU. Dette er midler som henger høyt.

Det er kun åtte norske selskaper som har fått samme støtte, og vi ble i denne runden rangert som nummer fem av 1189 søkere. Vi er i dag svært stolte, og ser på EU-kommisjonens klapp på skulderen som er bekreftelse på at vi har et stort langsiktig potensial og at EU mener vi kan gi merverdi for Europa i form av arbeidsplasser og industriutvikling, sier Gisle Østereng, daglig leder i Seram Coating, til Adresseavisen.

Seram Coating har planer om å være etablert i markedet om to år, med en dobling av staben til 10-15 ansatte. I tiårsperspektiv forventer selskapet å kunne skape opp mot 200 hundre arbeidsplasser.