Den nye trådløse effektboksen gir gitaristene nytt spillerom. Foto: Aalberg Studio
Den nye trådløse effektboksen gir gitaristene nytt spillerom.
Foto: Aalberg Studio

Ny oppfinnelse frigjør gitaristen

Aalberg Audio og gitareffekter har funnet opp trådløst utstyr som setter rockemusikere i stand til å fjernstyre effektbokser. Nå lanseres innovasjonen på det amerikanske markedet.

Aalberg Audio og gitareffekter ble stiftet i 2013 av Rune Aalberg Alstad og Aleksander Torstensen, begge nettopp uteksaminert fra henholdsvis musikkteknologi og entreprenørskap ved NTNU. De hadde funnet opp og utviklet en fjernkontroll av effektbokser for musikkinstrumenter som de nå ville sette i produksjon. Samme år vant forretningsplanen deres gründerkonkurransen Venture Cup. Da startet snøballen å rulle for Aalberg Audio.

Nå er de i ferd med å lansere verdens første utstyr som setter musikere i stand til å fjernstyre effektbokser mens de spiller i USA. Til nå har gitaristen måttet finne et øyeblikk der for eksempel bassisten eller trommeslageren holder salen i ånde for å kunne huke seg ned og fikle med boksen nede ved mikrofonstativet. Det slipper gitaristen nå med den fjernstyrte lille effektboksen.

Løsningen fikk internasjonal oppmerksomhet etter at selskapet deltok på verdens største bransjemesse, Frankfurt Musikmesse.

«It’s one of those Why-didn’t-I-think-of that ideas», skriver blant annet fagbladet Premier Guitar.

Se klipp fra demonstrasjon av den trådløse effektboksen:

– Vår strategi fra dag én er å gå rett på de ledende markedene. Selskapet har midler til å produsere serien som nå skal leveres til USA, og vi har prosesser i gang i topp fem i Europa: Storbritannia, Tyskland, Italia, Frankrike og Spania. I Norge og resten av Skandinavia vil vi nok gå direkte til butikkene og kjedene, sier Aleksander Torstensen til Dagens Næringsliv. Selskapet har midler til å produsere serien som nå skal leveres til USA.

Ideen til den trådløse pedalen fikk Rune Aalberg Alstad etter å ha kommet hjem fra en bandøving der han nok en gang hadde irritert seg over at han var så bundet til plasseringen av effektpedalene på golvet, og at han ikke kunne bevege seg slik han ønsket.

For å kunne få til et såpass lite, trådløst produkt som Ekko-pedalen og Aero-kontrollen, har selskapet benyttet seg av en chip utviklet av Nordic Semiconductor, også et selskap med bakgrunn fra NTNU. Aalberg Audio har fått hjelp av SINTEF til å utvikle selve antenne-teknologien.