Denne unike maskinen kan utvikle framtidas medisiner

  • Av
    Publisert 04.06.15
    Tidligere videoprodusent og skribent i Gemini.no

I Trondheim står et ultrahøyoppløselig massespektrometer som er unikt i Skandinavia. Med dette verktøyet kan forskerne bidra til å utvikle nye, livsviktige medisiner.

– Vi har fått en fantastisk mulighet til å jobbe med det nyeste utstyret og de kuleste «lekene» innenfor det fagfeltet vi holder på med, sier Anders Brunsvik, Master of science ved SINTEF Materialer og kjemi.

SINTEF har over de siste to åra investert stort i massespektrometri og investert 27 millioner kroner i en bred utstyrspark. Dette fordi instrumentene kan bidra til banebrytende forskning innen både helse, olje og fornybar energi. Verktøyene hjelper forskerne til å finne ut kjemien i veldig komplekse blandinger.

– Dette utstyret kan for eksempel være i stand til å finne et sukkerkorn i et stort svømmebasseng. Hvis man så tenker at dette bassenget er fylt med svart, seig og tung olje så skjønner man hvilken utfordring man egentlig snakker om. Dette er en meget sensitiv og følsom metodikk, sier Kolbjørn Zahlsen, forskningssjef ved SINTEF Materialer og kjemi.

SINTEF samarbeider med mange ulike miljø og faggrupper for å få utnyttet utstyret de har kjøpt inn.

– Vi forsker mye på medisin, både det å finne virkningen av medisin og utvikle nye medisiner. Vi jobber også med bioprospektering. Da kan vi for eksempel dra på bunnen av Trondheimsfjorden å hente opp ukjente bakterier. Bakterier blir brukt til å lage antibiotika. De kan vi finne og karakterisere. Det samme kan vi gjøre fra trevirke. Vi kan ta ut stoffene i trevirket, for eksempel fra barken, og lete etter nye stoffer der. I tillegg forsker vi i stor skala for oljeindustrien, sier Hans Fredrik Kvitvang, forsker ved SINTEF Materialer og kjemi.