Daglig leder Guro Grytli Seim jublet over seieren i konkurransen Energistjerne.

Ung bedrift vant Energistjerne

  • Publisert 30.03.15

Morpho Solar vant med solgrill som virker i overskyet vær.

En spesiell kokeplate med nitratsalter trosser skyene slik at brukeren skal oppnå mest mulig effektiv bruk av solgriller. Morpho Solar er en ung spinn-off bedrift fra NTNU i Trondheim, som snart skal ut i markedet med markedsføring av produktet.

Onsdag 25. mars vant bedriften konkurransen Energistjerne på Industriens Motemesse. Med kåringen fulgte det med en sjekk på 30.000 kroner. Inkludert var i tillegg en sponsorkontrakt med TESS på 10.000 kroner.

Messearrangementet fant sted i Telenor Arena, og var det 13de i rekken arrangert av TESS. Årets tema for messen var fornybar energi og grønn transport. Morpho Solar var nominert til Energistjerne sammen med studentforeningen Revolve på NTNU og Eik ideverksted ved Norges Universitet for Miljø og Biovitenskap. De andre deltok med en elektrisk formelbil og et konsept for produksjon av biodrivstoff i liten skala.

Morpho Solars nyutviklede konsept er sammensatt. Bedriften er distributør for solgrillen SunSource i Skandinavia. Til bruk på denne har ingeniørgründerne utviklet et varmelager (kokeplate) som inneholder en spesiell blanding av nitratsalter.

Dersom solen går bakom et skydekke for en periode, vil varmelageret sørge for at grillen fortsatt er praktisk brukbar. Saltet smelter ved 220 plussgrader og varmen lagres i faseovergangen, såkalt latent varme. Grillen vil kunne brukes praktisk i 30-60 minutter etter at solstrålene har forsvunnet.