Risikerer livet for kona
Granmeishannen kan ofre alt for hunnen sin.
Hos granmeisa kan hannen utsette seg for stor fare for å ta vare på maken.
Parene holder sammen hele livet. Hannen beskytter hunnen overfor andre aggressive og dominerende hanner og varsler straks han oppdager livsfarlige fiender som spurvehauk og små ugler.
Men det er ikke for å være grei.
Det er energetisk kostbart å ofre tid på å holde hunnen i live gjennom vinteren, og hannens stoffskifte er høyt. Det er imidlertid ikke en uegennyttig handling. Det er lønnsomt.
Siden vinterdødeligheten er gjennomgående størst hos hunner, kan han som enkefugl få problemer med å finne en ny make raskt nok til hekkingen. Sjansen er også stor for at han selv blir erstattet av et ungt par. Derfor er det så viktig å ta godt vare på den hunnen han er sammen med.
Saken fortsetter under illustrasjonen.
Hierarki i vinterflokken
Hannen forsvarer territoriet med litt hjelp av hunnen. Granmeisa er blant de få nordlige spurvefuglene som hevder territorium gjennom hele året. Vinterstid lever paret i flokk med ikke-beslektete ungfugler som har slått seg ned etter en kort streifperiode høsten før.
Innenfor flokken er det et strengt hierarki: Territorie-eieren, det vil si alfahannen, er den ubestridte eneren, deretter kommer de unge hannene som igjen dominerer den gamle hunnen. De unge hunnene står nederst på rangstigen.
I perioder med kaldt vær og stort energibehov holder flokken seg samlet for å redusere faren for å bli tatt av en fiende. Flere par øyne oppdager en fiende raskere enn få. Fuglenes plassering i trærne er da ofte et resultat av sosial rang. (Se figur over.)
Den voksne hannen jager bort unge hanner som er nærgående mot maken.
- Les også: Norsk vinternatt er ikke for pyser
Gevinsten
Ved å beskytte hunnen gjennom vinteren får hannen en make i god kondisjon før hekkingen. Hun kan bruke mer tid på å spise om vinteren, og kan komme tidlig i gang med egglegging – en betingelse for å få store og robuste unger. Unger som forlater familieflokken før andres unger har de største sjansene til å bli eiere av et territorium og føre foreldrenes gener videre.
Unger som forlater familieflokken bare et par dager senere, har oddsene mot seg og ender ofte som streifere som farter omkring med minimale muligheter for å hekke. Det betyr at hannens hjelp til hunnen sin også øker sjansene for å få barnebarn, siden ungene da har størst sjanse for å få sitt eget territorium.
- Les også: Granmeisas generasjonskamp