Mindfulness, psykologisk førstehjelp og selvhjelpslitteratur er blant det som utfordres under Psykologidagene. Foto: Thinkstock

Psykologene inntar Trondheim

  • Publisert 09.03.15

Psykologidagene i Trondheim samler eksperter fra mange felt, både som pasienter og behandlere.

Psykologidagene arrangeres i Trondheim torsdag 12. og fredag 13. mars.

Arrangementet har vokst kraftig de siste årene etter at studenter begynte å engasjere seg mer. Både Studentersamfundet og Folkebiblioteket tas i bruk i år for å få plass til alle som vil være med.

– Det er først og fremst behovet for å samle studentene på tvers av studieløp som har inspirert de frivillige bak Psykologidagene. Som ett av de største instituttene på NTNU er det lite som skjer for alle studentene og disse dagene er et forsøk på å samles om faget. I tillegg er det en bonus hvis andre kommer innom for en titt, sier Jørgen Flor, en av ildsjelene bak arrangementet. Selv holder han på med hovedoppgaven ved profesjonsstudiet i psykologi ved NTNU.

I biblioteket finner du allerede nå en utstilling som er dedikert Psykologidagene. Programmet i år byr på folk med erfaring både som pasienter og behandlere, men også eksperter fra flere andre fagfelt.

– For første gang har psykologiinteresserte et tilbud som ligner Schizofrenidagene i Stavanger eller Psykologikongressen i Oslo, og i motsetning til disse er vårt arrangement gratis og åpent for alle. I tillegg har vi fått fagliganerkjennelse gjennom kursgodkjennelse hos Norsk Psykologforening. Alt dette har studentene gjort selv, uten organisatorisk støtte, fortsetter Flor.

Store navn

Både nasjonale og internasjonale fagfolk kommer til Trondheim og de studentdrevne Psykologidagene for å utfordre tilhørerne på hvordan faget brukes, og misbrukes. Du finner kjente navn som Esben Esther Pirelli Benestad, Inga Marte Thorkildsen, Atle Dyregrov, Helge Torvund, Magne Raundalen og Finn Skårderud, men byr på mange andre spennende forelesere.

Ingeborg Senneset og Svein Øverland er to av forfatterne bak «Med blodsmak i munnen», og har skrevet boka fra både pasientens og psykologens side.

Dan Josefsson tar for seg saken om Sture Bergwall/Thomas Quick. Han mener psykiatrien skapte mannen som fremstilte seg som seriemorder inntil han ble avslørt.

Ole Jacob Madsen utfordrer mindfulness, psykologisk førstehjelp og selvhjelpslitteraturen, Per Fugelli spør om psykoterapi er et overskuddsfenomen.

Scoop

Allen Frances, som har vært sentral i hvordan vi definerer psykisk lidelse og senere har tatt et oppgjør med den samme medikaliseringen og sykeliggjøringen han selv bidro til, er av New York Times titulert som den mektigste psykiateren i USA.

– Et scoop, sier Jørgen Flor om at Frances kommer.

Hilde og Janne Amundsen har utviklet en app for å redusere stress. Kathryn Bowers jobber med dyreatferd og atferd som mennesker deler med andre arter. Psykolog Heidi Tessand har vært med på å starte et lavterskeltilbud i Ski kommune.

Silje Reme forsker på langtidssykefraværet, Ole Jacob Madsen diskuterer selvhjelpskulturen, mens psykologene Tommy Mangerud, Jonas Vaag og Jan-Ole Hesselberg holder et interaktiv liveshow.

Folkene fra Forandringsfabrikken i Kristiansand har lang erfaring fra arbeid sammen med barn og unge i utsatte livssituasjoner.

I tillegg til programmet på dagtid arrangerer også studentene en debatt om tortur og misbruk av psykologisk kunnskap på Samfundet torsdag kveld. Psykologidagene avsluttes med radio/podcast-innspilling på utestedet Familien, fredag 13 mars.

Her skulle det altså være noe å hente for flere. Fullt program finner du her.