May-Britt og Edvard Moser
Forskerparet Moser er begge professorer ved NTNU. Illfoto: Geir Mogen

Moser ble Årets Peer Gynt

  • Publisert 23.03.15

Stortingsrepresentantene har stemt frem ekteparet May-Britt og Edvard Moser som vinnere av prisen som Årets Peer Gynt.

Stortingsrepresentantene avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming. Den som blir valgt må være en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet, heter det i en pressemelding om tildelingen.

– Vi er beæret over at landets folkevalgte har pekt på oss, og stolte over at det er representanter for vitenskapen som løftes frem som noen som har markert seg på samfunnsnyttig plan. Det er en flott markering av grunnforskningens plass i samfunnet. Tusen takk. Vi er glade for å bli sett på som gode ambassadører for Norge, heter det fra ekteparet Moser.

– Det er ærefullt å få Peer Gynt-prisen. Og vi synes det passer ekstra godt, siden vi har like store drømmer og visjoner som Peer Gynt hadde. Men vi håper det er tydelig at vi er hakket mer jordnær og realistisk. Peer Gynt er et forbilde for det å tenke stort, og vitenskapen har en fantastisk metodikk for å kunne håndtere drømmer, nysgjerrighetstrang og utforskning på en fornuftig måte. Vi trenger både visjoner, lidenskap og fornuft for å utvikle samfunnet.

Forskerparet Moser er begge professorer ved NTNU. I 2014 ble de tildelt nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med John O’Keefe fra University College London.

May-Britt og Edvard Moser har jobbet sammen i tre tiår for å knekke hjernens koder. De har blant annet funnet en type celler, gitterceller, i et område av hjernen som kalles entorhinal cortex. Disse cellene er en viktig del av hjernens navigasjonssystem,  og fungerer nærmest som hjernens eget lengde- og breddegradssystem. Disse cellene beregner hvor langt og i hvilken retning du har beveget deg. Målet deres er å forstå hvordan hjernen genererer adferd.

Forskerparet Moser har mottatt mange priser og internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid gjennom mange år. De er valgt inn i en rekke vitenskapsselskap, og ble i fjor også valgt inn som Foreign Associates of US National Academy of Sciences (NAS).  May-Britt er den første norske kvinne som mottar denne æresbenevnelsen; og paret er de yngste nordmenn som er valgt inn i NAS. Paret er internasjonalt anerkjent både for fremragende forskning, og for å være hyggelige mennesker og gode rollemodeller.

Tidligere vinnere finner du her.