Ole Holtet fra Vepak overbeviste jury og publikum under folkefinansieringen. Foto: Wil Lee-Wright

Hvordan lykkes med entreprenørskap

Seram Coatings tjente 100 000 kroner på 90 sekunder, og Vepak solgte aksjer for 250 000 kroner under Technoport 2015.

Den årlige Technoport-konferansen i Trondheim hadde i år Awakening the entrepreneurial mindset som tema. Foredrag fra suksessfulle entreprenører og innovatører formidlet ingredienser i oppskriften for å lykkes som entreprenør. Og under pitchekonkurransen og folkefinansieringskonkurransen var det særlig to bedrifter som viste at de er på god vei til å lykkes.

Erfaringer fra en dataspill-legende

Nolan Bushnell delte sine erfaringer fra et liv som entreprenør. Foto: Wil-Lee Wright

Nolan Bushnell delte sine erfaringer fra et liv som entreprenør. Foto: Wil-Lee Wright

Serie-entreprenøren Nolan Bushnell fortalte om sine erfaringer gjennom en lang karriere, blant annet at han ansatte Steve Jobs i sitt Atari Corporation noen år før det vi idag kjenner til som Apple ble grunnlagt.  Han hadde følgende å si om hva som kjennetegner en god entreprenør:

– Se etter lidenskapen I folk. De færreste vet hvor hardt Steve Jobs faktisk jobbet.

Bushnell så også fremover i tid og mente det ikke er teknologien som vil sette grensene, men fantasien.

– Det er så mange mennesker som er gode på teknologi, og det kommer til å dukke opp veldig mange nye bedrifter I helt nye bransjer. Blant annet tror jeg at vi vil se selvkjørende biler om ikke så altfor lenge.

Verdien av å feile

Nederlandske Paul Iske er grunnlegger av Institute of brilliant failures. Han understreket viktigheten av å prøve og feile på veien mot å lykkes. Iske mente at det å feile skal aksepteres, og at det gjerne kommer noe godt ut av de fleste feilskjær. Av og til dukker det opp nye ideer og muligheter nettopp idet man mislykkes.

Folkefinansiert månelanding

Britiske Angela Lamont fortalte om sitt Lunar Mission One project som er et månelandingsprosjekt hvor man skal bore ned i månens overflate for å finne ut mer om dens opprinnelse. Dette prosjektet er finansiert gjennom folkefinansiering.

– Da den offentlige støtten begynte å stoppe opp, så vi oss nødt til å finne andre måter å skaffe penger. Løsningen ble da folkefinansiering, fortalte Lamont.

Folkefinanisering er når enkeltpersoner går sammen om å støtte et prosjekt, enten ved hjelp av penger eller andre ressurser.

Vedpakkemaskin solgte mest

Folkefinansiering i praksis sto også på agendaen under Technoport.  Fire utvalgte start up-bedrifter konkurrerte om hvem som klarte å selge flest aksjer til publikum. Foran en fullsatt storsal i Studentersamfundet med blant annet dommere og investorer tilstede, fikk disse fire presentere sin bedrift og sin ide.

Vinneren ble Vepak AS med sin vedmaskin. Vepak solgte aksjer for 250 000 kroner. Bedriften har utviklet en vedmaskin som skal gjøre vedindustrien mer effektiv. Maskinen pakker 40 liters vedsekker fem ganger raskere enn for hånd.

Totalt ble det på to timer investert i selskapene for nærmere 600 000 NOK, en dobling fra i fjor. Dette er de tre andre bedriftene som fikk penger inn:

Telemotix: Har utviklet en mini computer som skal installeres i biler og logge informasjon om bilførernes atferd i trafikken. Dette skal gjøre bilforsikringen til de trygge sjåførene billigere, forsikringsselskapenes hverdag enklere, og kanskje viktigst av alt; gjøre trafikken tryggere.

Kybernesis: Vil skape et univers av nye dataspill, hvor spillerne kan overføre sin spillhistorikk mellom de ulike spillene.

Hubro Education: NTNU-basert bedrift som har utviklet en simulator for bruk i undervisningen i økonomi og regnskapsfag. Ideen er rett og slett at studentene skal få prøvd sine teoretiske kunnskaper i praksis, ved at man skal styre sin egen virtuelle bedrift best mulig.

Vant pitchekonkurransen

I pitchekonkurransen pichet åtte oppstartsbedrifter inn sin innovative ide til et dommerpanel. Vinneren av pitchekonkurransen ble Seram Coatings som stakk av med førstepremien på 100 000 NOK.

Seram Coatings jobber med en metode for å termisk sprøyte silisiumkarbid på mekaniske deler.  Dette industrielt fremstilte stoffet er et av hardeste som finnes og vil kunne øke levetiden på en rekke mekaniske og industrielle applikasjoner.