NTNU har også en ekte Enigma-maskin, som ble beslaglagt i Trondheim etter krigen. Denne blir vist frem. Foto: Ola Nordal, NTNU

Da Enigma-koden ble knekket

  • Publisert 24.02.15

Hør den spennende historien og se den hemmelige Enigma-maskinen.

Norge spilte en betydelig rolle da tyskernes hemmelige kode ble avslørt under krigen. Nå kan du få et innblikk i hvordan Enigma-koden ble knekket under annen verdenskrig. Dette var den hemmelige koden som ble brukt i tyskernes samband.

Peter Berg foreleser om historien torsdag 26. februar. NTNU har også en ekte Enigma-maskin, som ble beslaglagt i Trondheim etter krigen. Denne vil bli vist frem på Dokkhuset under forelesningen.

I presentasjonen heter det at «forelesningen tar for seg historien om Enigma-maskinen, folkene som bidro til å knekke koden, og hvilken rolle Norge spilte i denne historien. Det handler om helter og skurker, flaks og tragedier, genier og arrogante menn. Vi får høre hvordan Enigma-maskinen fungerte, og kveldens høydepunkt er utstillingen av en original Enigma-maskin, beslaglagt i Trondheim etter krigen».

Peter Berg er til vanlig førsteamanuensis i fysikk ved NTNU, men har interessert seg for denne historien. Han er både kanadisk og tysk statsborger, og har forsket ved et britisk universitet.

Forelesningen finner sted i Dokkhuset i Trondheim, og varer fra 20.00 til 21.30 torsdag.