Illustrasjonsfoto: Thinkstock

Nok en lynrekord

2014 kan bli et rekordår når det gjelder lynnedslag og lynskader på Sørlandet.

– Totalt sett i Norge og Norden var det cirka fem ganger flere lynnedslag i 2014 enn i et normalår, sier Oddgeir Rokseth, seniortekniker ved SINTEF Energi, til Fædrelandsvennen.

Rokseth arbeider blant annet med å bearbeide lyndata fra Statnett, som fanger opp lynaktivitet i Norge med sine sensorer på fastlandet.

Han tror 2014 kan bli et rekordår når det gjelder antall lynnedslag i Norge, selv om statistikken for året ennå ikke er på plass.

–  De siste 14-15 årene har antall nedslag i Norge variert. I 2012 hadde vi et bunnår med rundt 30.000 lynnedslag. I 2003 var det et toppår med 210.000 lynnedslag, forteller seniorteknikeren.

…og varmerekord

2014 var det varmeste året noensinne i Norge, ifølge Meteorologisk institutt.

–  Når temperaturene stiger, øker potensialet for regnbyger og dermed også sjansen for torden og lyn, sier Jostein Mamen, forsker ved Meteorologi- og klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt i Oslo til avisen.

Christian Altmann, kommunikasjonssjef i Agder Energi, sier at lyn og torden gjør stor skade på strømnettet.

–  Vi har inntrykk av at det var mye tordenvær i 2014, og at dette varte langt ut på høsten og vinteren. Sammen med sterk vind og store snøfall er dette den verste værtypen vi har med å gjøre, påpeker Altmann.

Ifølge Fædrelandsvennen utbetalte Gjensidige forsikring 19,5 millioner kroner i lynskader i Vest- og Aust-Agder i 2014.