Nobel gallakjole med gridcelleglitter
NOBELPRIS 2014: Under nobelprisutdelingen har May-Britt Moser på seg en spesialdesignet gallakjole sydd av en designer som sluttet som tunnelingeniør for ett år siden.

Hjernens gridceller er sentrale i nobelprisvinnernes hjerneforskning, og May-Britt Mosers gallakjole er designet med inspirasjon fra disse cellene. Foto: Geir Mogen/NTNU
– Ja, hva synes dere? spør nobelprisvinner May-Britt Moser fra NTNU og svinger seg rundt i en dypblå kjole laget av silke, bomull og viskose.
– Jeg synes kjolen er fin. Perlemønsteret er glitrende gridceller og geometriske sekskanter. Kjolen viser forskningen min, sier hun.
Det er fredag ettermiddag, og vi er i treningskjelleren hos Det medisinske fakultet ved NTNU. Foran aerobic-utstyr, tomme vannflasker og digre høyttalere gjør Moser små piruetter foran et knippe journalister og pressefotografer. I enden av treningsrommet står designer Matthew Hubble fra London, klyper seg i armen og kan nesten ikke tro det han ser.
Ville gi henne en kjole
For ett år siden jobbet Hubble som tunnelingeniør i London. Nå har han sydd gallakjolen som Moser skal ha på seg når hun mottar nobelprisen av den svenske kongen. En drøm har blitt til virkelighet.
«En av drømmene mine er å se en nobelprisvinner som deg bli behandlet på samme måte som skuespillere som vinner en Oscar, og blir gitt vakre designkjoler som de kan skride opp den røde løperen med. Det vil være en stor ære for meg hvis du kan ta imot en kjole fra meg til bruk på Nobel Price Award Ceremony»
Slik begynte e-posten som Hubble skrev til Moser da det nettopp hadde blitt kjent at hun hadde blitt tildelt Nobels pris i fysiologi eller medisin.
Har brukt over hundre timer
Først arkiverte Moser e-posten som søppel. Men Hubble ga seg ikke, og laget like godt et utkast til en kjole.
– Jeg hadde allerede kjøpt meg en kjole, men så viste jeg utkastet til Edvard. Han mente at jeg burde bruke kjolen til Matthew. Jeg synes det er gøy at Hubble er ingeniør, og at det er vitenskap i hans design, sier May-Britt Moser.
Hubble har brukt over hundre timer på prosjektet. Kjoler og prøver har blitt sendt med posten fra London til Trondheim og tilbake igjen, før den siste og endelige versjonen som Moser skal skride opp den røde løperen med.
Inspirert av vitenskap

Kjolens dekor har tydelig link til Mosers forskning. Illustrasjonsfoto av hjernens gridceller:
Geir Mogen/NTNU
– En god designer har mye til felles med en god forsker. Begge jakter etter det fremragende og perfekte. Da må man jobbe hardt med alle detaljene, og man kjenner egentlig ikke til det endelige resultatet før det er der, sier Moser.
Hubble henter inspirasjon til all sin design fra vitenskap. Gjennom klærne ønsker han å promotere vitenskap og ingeniørkunst i et håp om å inspirere unge mennesker til å velge en karriere innenfor vitenskap.
– Ingeniører og vitenskapsfolk er de meste kreative menneskene som finnes. Håpet er at mine klær kan bidra til at flere unge mennesker får øynene opp for alle mulighetene som finnes innenfor vitenskap, sier Hubble.
Ved enden av komfortsonen
På klærne han designer er det mønster fra for eksempel DNA-strukturer, molekylære strukturer og ligninger brukt for bygging av tunneler.
– Hvordan er det å se Moser i kjolen du har laget?
– Jeg kan nesten ikke tro det, og jeg har ikke annet å si enn at livet begynner ved enden av komfortsonen. Det er virkelig sant.