De tre nobelprisvinnerne har alle vokst opp i ikke-akademiske familier.
- Vi har vært nødt til å finne vår egen vei. Vår historie viser at det er mulig for alle, svarte Edvard Moser ved NTNU. Foto: Gunnar Kåre Hansen/NTNU

Dette er journalistenes favorittspørsmål

NOBELPRIS 2014: På to måneder har Edvard og May-Britt Moser fått over 1500 telefoner og e-poster om å bli intervjuet eller holde foredrag. Også under nobelukens pressekonferanse i Stockholm ble journalistenes tre favorittspørsmål stilt.

Som vitenskapens rockestjerner begynner Edvard og May-Britt Moser å bli vant til å takle blitzregn og kameralinser. Det var tre smilende nobelprisvinnere som tok plass under nobelukens første offisielle arrangement: pressekonferansen.

Se video fra pressekonferansen og intervju med Edvard Moser:

Det var flest journalister fra Sverige og Norge tilstede, men det var også presse fra USA og England. Det ble stilt spørsmål om intuisjon, bevissthet, kvantefysikk og hvordan de knekte nobelkoden. Men ingen av spørsmålene overrasket Edvard Moser.

 

Tre gjengangere

– Jeg får ofte de samme spørsmålene igjen og igjen. Det ene er hvordan det er å jobbe sammen som ektepar i laboratoriet. Det andre er hvordan nobelprisen kommer til å forandre livet mitt. Det tredje er hvor jeg var da jeg fikk vite at vi hadde fått nobelprisen, sier Edvard Moser.

De tre nobelprisvinnerne er enige om hva som er et viktig element for å nå langt: Lidenskap.

– Du må følge lidenskapen. Uavhengig om det er forskning, sport eller kunst, sier May-Britt Moser.

Glasuren på kaken

– Du må følge lidenskapen og elske det du gjør. Da blir det også enklere når det kommer dager hvor det ikke går så bra. Nobelprisen er glasuren på kaken. Det er å gjøre flere eksperimenter i laboratoriet som er selve kaken, sier John O`Keefe.

– Motivasjonen må komme innenfra. Du må også være villig til å tenke langt frem, ta sjanser og gå ut i det ukjente. Jeg tenkte aldri på nobelprisen da jeg var liten, og jeg ville aldri ha fått nobelprisen om målet mitt var å få den. Jeg har hele tiden ønsket å finne ut hvordan hjernen fungerer. Nobelprisen forandrer ingenting på det, sier Edvard Moser.