Økologisk svineri sprer seg

En NTNU-professor vekker oppsikt med advarsler mot å kjøpe dansk svinekjøtt.

Professor Steinar Westin ved Institutt for samfunnsmedisin har i hvert fall lyktes med å skape debatt. For et par uker siden skrev han innlegget “Økologisk svineri” i Adresseavisen. Der gikk han knallhardt ut mot det han mener er en fare med å handle svinekjøtt i Danmark.

Westin advarer mot å ta med svinekjøtt hjem fordi dyrene kan ha vært bærere av MRSA-bakterien. Som han skrev i innlegget:

“Danmark er blant Europas største produsenter av svinekjøtt. Men nå er det nettopp størrelsen som tar dem. De har drevet opp produksjonen med store besetninger og industrielle metoder, og i iveren etter mer og billigere har de nå møtt den økologiske veggen. Åtte av ti slaktegriser viser seg å være bærere av den beryktede MRSA-bakterien, multiresistente gule stafylokokker, «sårbakterien» som knapt noe antibiotikum biter på. Ikke farlig for unge og friske, men fryktet på sykehus og sykehjem. Der stenges avdelinger og operasjoner avlyses når MRSA-alarmen går. Nedvasking og desinfisering må til.”

Dette har naturlig nok tirret på seg en del folk i Danmark der alt fra TV2 til EPN har hatt oppslag. Også i Norge vekker uttalelsene oppsikt, med flere dusin oppslag i mediene.