Brillene har blitt testet på en gruppe spesialsykepleierstudenter. Foto: Anne Sliper Midling, NTNU

Trener på omsorg i en virtuell verden

Mens Facebook vil lage tidenes nettspill med brillene Oculus Rift, bruker datateknologer de samme brillene for å hjelpe sykepleiere til å snakke bedre sammen.

Kroppen blir forvirret, signalene hjernen mottar fra øynene stemmer ikke overens med det resten av kroppen opplever. Pulsen øker, og noen blir kvalme. Andre blir bare fascinerte. Og oppslukte. Felles for dem er at tilstedeværelsen i en virtuell verden med bruk av brillene Oculus Rift er sterk.

– Glem Google-briller. Nå er det Oculus Rift som gjelder. Spesielt hvis man skal fordype seg i en annen virkelighet, sier Ekaterina Prasolova-Førland, førsteamanuensis innen læring innen IKT ved NTNU.

Mange muligheter

Mark Zuckerberg og Facebook kjøpte nylig selskapet som lager spillbrillene Oculus Rift. Avtalen er verdt 12 milliarder kroner.

På denne skjermen kan andre se hva som blir sendt til brukerne av 3D-brillene. Foto: Anne Sliper Midling, NTNU

På denne skjermen kan andre se hva som blir sendt til brukerne av 3D-brillene. Foto: Anne Sliper Midling, NTNU

Ifølge The Verge vil Facebook og Oculus Rift lage tidenes nettspill med enn én milliard spillere. På NTNU brukes brillene for å lære opp sykepleiere i å kommunisere bedre.

Det er nettopp evnen til å mentalt transportere brukeren til en annen verden på en langt mer intens måte enn en vanlig skjerm som kan føre til at Oculus Rift blir en revolusjon innenfor en langt flere bruksområder enn spill. Det tenker i hvert fall Prasolova-Førland ved NTNU.

Har mindre tid til pasientene

– Vi utforsker hvordan dette kan brukes til læring, og har nå laget et virtuelt operasjonsrom. Dagens spesialsykepleiere i spesialisthelsetjenesten og medisinstudenter har mindre og mindre pasientkontakt fordi pasientene skrives ut så fort det er praktisk mulig. De får dermed mindre og mindre trening i kommunikasjon. Gjennom et virtuelt sykehus kan de trene så mye de bare vil, sier Prasolova-Førland.

Brillene har blitt testet på en gruppe spesialsykepleierstudenter som trente på ulike scenarier. Erfaringene var at de fikk et bedre rollespill med 3D-brillene, og at de levde seg mer inn i rollen enn bare å se på en skjerm. Operasjonsrommet har også blitt testet på folk som ikke jobber i helsevesenet. Ideen er å gjennomføre virtuelle besøk og informasjonsrunder for pasienter og pårørende før en operasjon.

–  De fleste spillprodusentene satser på Oculus Rift, og vi må gripe sjansen mens vi kan slik at vi kan være først ute med forskning på dette. Disse brillene er ikke til salgs i butikken ennå, men det er mulig å få kjøpt enkelte utviklingssett. Det er det vi har gjort. Drømmen er å lage et helt virtuelt sykehus hvor både leger og sykepleiere kan trene på alt fra å operere til å kommunisere, og hvor pasienter og pårørende kan få informasjonen de trenger, sier Prasolova-Førland.

Testingen av brillene ble gjort sammen med masterstudenten Nils Fredrik Kleven ved NTNU, og lærere fra HIST.