I morgen går startskuddet for Den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo. Mennesker med en livslang historie med utholdenhetstrening som sykling, ski og maraton, er mer utsatt for hjerterytmeforstyrrelser når de blir eldre. Foto: NTB scanpix

Toppidrettsutøvere trenger oftere pacemaker

Hard utholdenhetstrening kan føre til hjerteproblemer når utøverne blir eldre.

Langt der fremme sykler han med ledertrøya. Han sykler fort. Han sykler hardt. Beina tråkker pedalene rundt i en jevn rytme, og øynene er siktet inn mot målet: å vinne.

Bak sykler flere tusen nordmenn som gjerne vil sykle like fort. De har også trent hardt. Når de stiller til start har de time etter time med utholdenhetstrening i bena og hjertet. Det gjelder å slå naboen. Det gjelder å sykle fortere enn forrige gang. Det gjelder å komme hjem med æren i behold.

I morgen går startskuddet for sykkelrittet Den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo.

Sykling, ski og maraton

ansatt005

– Funnene våre kan være av betydning for hjertehelse hos eldre utholdenhetsutøvere, sier Anne Berit Johnsen, forsker ved CERG hos NTNU.

– Jeg vil understreke at utholdenhetstrening utvilsomt er bra for hjertet. Men det er også slik at utøvere med en livslang historie med utholdenhetstrening som sykling, ski og maraton, er mer utsatt for hjerterytmeforstyrrelser når de blir eldre, sier Anne Berit Johnsen, forsker ved CERG hos NTNU.

Forskning viser at utøvere som har trent mye utholdenhet, har større sjanse for å trenge pacemaker som eldre for å holde en jevn hjerterytme. Dette gjelder også for mennesker som ikke er toppidrettsutøvere, men som trener mye utholdenhet i store deler av livet for å jevnlig delta i konkurranser som The Norseman, Birkebeineren, Styrkeprøven eller Vasaloppet.

Les mer om trening sent i livet.

Hvilepulsen blir for lav

Utholdenhetsutøvere har lav hvilepuls på mellom 40 og 50 slag i minuttet. Normal hvilepuls ligger på mellom 50 og 70 slag i minuttet, men her er det store individuelle variasjoner. Bjørn Dæhlie ble i sin tid målt med en hvilepuls på 30 slag i minuttet.

– I utgangspunktet er ikke lav hvilepuls skadelig, men hos enkelte eldre utholdenhetsutøvere kan lav hjerterytme ha skadelige effekter. Det kan føre til at blodtilførsel til kroppen faller under det som kreves. De første tegnene på dette er for eksempel tretthet og at man blir kortpustet. Dersom mangelen på blodtilførsel blir for stor, vil det kunne føre til bevissthetstap, sier Johnsen.

Pacemakere hindrer hjertet fra å slå for sakte. Dersom hjerterytmen blir for lav, tar pacemakeren over.

Da kommer det store spørsmålet: Hvorfor blir det sånn?

Styres av hjertes egen pacemaker

– Det var en etablert sannhet at aktivitet fra det autonome nervesystemet var årsak til lav hvilepuls hos utholdenhetsutøvere. Men det viser seg at det var feil, sier Johnsen. Nå har hun og flere forskere ved NTNU i samarbeid med Cardiac Exercise Research Group (CERG), Universitetet i Manchester og Universitetet i Milano funnet ut at hvilepulsen styres av hjertes egen pacemaker, sinusknuten, og ikke det autonome nervesystemet som de inntil nylig har trodd.

Denne oppdagelsen ble nylig publisert i det internasjonalt anerkjente tidsskriftet Nature Communications.

Forklarer mer om hvorfor

Denne nye innsikten åpner dørene for bedre forskning på sammenhengen mellom hjerteproblem og trening, og kan være med å forklare hvorfor utholdenhetsutøvere i større grad har hjerteproblemer enn andre mennesker.

– Sinusknuten er en samling av spesialiserte celler i det ene hjertekammeret og fungerer som tennpluggen til selve hjertet. Den lave pulsen skyldes endringer i sinusknuten, og vi har identifisert reduksjon i det proteinet som er ansvarlig for å sette rytmen. Funnene våre kan være av betydning for hjertehelse hos eldre utholdenhetsutøvere, sier Johnsen.

Les mer om trening mot kreft.