Her er Norges yngste professor

I to år jobbet Terje Lohndal (28) så hardt at han kun sov fire timer hver natt.

Nå er han Norges yngste professor. Men sist han skulle kjøpe seg en dress, ble han henvist til konfirmantavdelingen.

– Jeg er liten av vekst, og ekspeditøren hadde ingen størrelser som passet. Til slutt sa han at jeg burde prøve konfirmasjonsdressene, ler Terje Lohndal, professor i engelsk lingvistikk ved NTNU. Han la like godt ut en melding på Twitter om hendelsen.

Fikk to priser på en uke

I forrige uke var han Norges yngste førsteamanuensis, og tidenes yngste vinner av en prestisjetung nordisk forskningspris som heter Nils Klim.

Han fikk også nylig Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs pris til yngre forskere. Lohndal prøver å finne grunnsteinene i språket, og forsøker å se annerledes på hvordan språket er bygget opp. Han omtales som lingvistikkens Mozart, og belønnes med priser fordi arbeidet hans innehar en unik dybde, originalitet og spennvidde.

I samme liga som Arne Næss

Nå er han Norges yngste professor, og i godt selskap med filosofen Arne Næss som ble professor i da han var 27 år. Lohndal søkte om å bli professor da han var 27 år.

– Jeg trodde ikke jeg skulle bli professor så tidlig. Det var noen kolleger som mente at jeg burde søke fordi jeg har så mange publiserte artikler. De var overrasket over at jeg ikke var professor allerede. Så da søkte jeg, sier Lohndal.

Leste hele pensum før studiestart

For de som kjenner Lohndal er det ingen overraskelse at han skrevet så mange publiserte forskningsartikler på et høyt internasjonalt nivå. Lohndal har nemlig en kronisk evne til å være i forkant.

Allerede som 21-åring publiserte han sin første artikkel. Da han begynte på bachelorstudiet hadde han lest hele pensum. Han deltok på kurs for doktorgradsstipendiater da han studerte til bachelor. Under mastergradsstudiet uttalte professoren ved Universitetet i Oslo at det var ingen i Norge som hadde noe mer å lære han.

Skal lære om å hvile seg

Da pakket Lohndal sekken, og dro til USA for å ta doktorgraden sin der. Flere universiteter i USA konkurrerte om å ansette ham etterpå, men Lohndal savnet hjemlandet og den norske maten. Så ble det en ledig stilling ved NTNU hvor det er et sterkt språkmiljø. Det er to år siden.

– Jeg var tidlig en bokorm, og leste alt jeg kom over av Anne Cath. Vestly og om Hardyguttene. Det var først da jeg fikk karakterer på skolen at jeg for alvor begynte å jobbe hardt med leksene. Det var gøy å se hvor god jeg kunne bli, sier Lohndal som vokste opp i bygda Lyngdal i det tykkeste bibelbeltet på Sørlandet. Og god på skolen, det ble han. Med toppkarakterer i alt var det bare å velge og vrake. Lohndal fulgte magefølelsen og lidenskapen, og valgte å studere språk.

– Jeg er veldig stolt av at Terje er en av våre forskere, og jeg er imponert over at han er så ambisiøs. Han har fulgt sin egen vei, og er et forbilde for andre både som forsker, formidler og foreleser, sier rektor Gunnar Bovim ved NTNU.

Nå er Lohndal en del av det nye Stjerneprogrammet ved NTNU hvor 17 unge og svært lovende forskere får penger og hjelp til å bli enda bedre. Om to uker skal han og flere av stjerneforskerne delta på en samling med toppidrettsutøvere fra Olympiatoppen. Sammen med blant annet Aksel Lund Svindal skal Lohndal lære om restitusjon.

Elsker å hugge ved

– Det trenger jeg å lære mer om. Det er kanskje uvant å tenke på forskere som toppidrettsutøvere, og jeg er takknemlig for at NTNU gjør det. Jeg kan jobbe veldig mye, og under doktorgradsarbeidet mitt sov jeg kun fire timer hver natt i to år. Men til slutt ble jeg syk av det. Nå jobber jeg litt mindre, sier Lohndal. Og med litt mindre mener han at han sover om natten. Og spiser. Og jogger. Og hugger ved.

– Jeg elsker å hugge ved, og kan gjøre det en hel dag. Da slapper jeg av. Nå som jeg har blitt professor kan jeg kanskje jobbe litt mindre. Kanskje jeg ikke skal jobbe om kveldene lenger, sier Lohndal og tenker seg om.

– Ja, men bare kanskje.