“Andy Warhol’s lunger”: Forskerne har lekt seg litt med bilder av menneskelunger. CT, programmet Materialise Mimics og Photoshop er brukt. (Marta Scali og Páll Jens Reynisson, NTNU)

Bilder fra innsiden

Doktorgradstudenter fra NTNU tok hjem priser for beste vitenskapelige bilde. Det vakre og det nyttige kan kombineres.

For femte gang arrangerte Nasjonal forskerskole i medisinsk avbildning (MedIm) sin årlige samling for doktorgradsstipendiater fra hele landet i Tromsø.  Den fant sted onsdag og torsdag denne uken.

Det spesielle med denne konferansen er at alle deltakerne deltar aktivt med faglige bidrag, enten i form av muntlige foredrag eller poster. Et populært innslag er den vitenskapelige bildeutstillingen, hvor stipendiatene sender inn bilder som de har laget i forbindelse med sin forskning. Noen bilder av bildene er bearbeidet på en kunstnerisk måte, mens andre er mer typiske resultat av forskningen.

1 Hjerte i brann

«Hjerte i brann»: Ville du gjettet at dette er et bilde av en mus? Det er en tredimensjonal rekonstruksjon som er laget ved hjelp av PET og CT. PET kan måle nedbrytningen av et radioaktivt stoff i kroppen, i dette tilfellet i musens hjerte. CT brukes for å skape et bilde av benstrukturene. (Samuel Kuttner, Forskningsgruppe for medisinsk avbildning, UNN & UiT – Norges arktiske universitet)

3 Uniform core shell Fe nanoparticles

“Uniform core shell Fe nanoparticles”: Nanopartikler er kunstig lagde partikler som har stor anvendelse innenfor nanoteknologi. Disse vil bli brukt på så ulike områder som diagnostisering og mer målrettet transport av medikamenter til de områdene av kroppen som trenger dem. Bildet er fremskaffet ved hjelp av elektronmikroskop. ( Sulalit Bandyopadhyay, PhD Stipendiat, Ugelstad Laboratory, Institutt for kjemisk prosessteknologi, NTNU)

4 Angiogenesis

«Angiogenesis»: Angiogenese er nydanning av blodårer. Dette er sentralt i dannelsen av kreftsvulster. Her er svulsten vist i hvitt, blodårene i rødt og oransje og omliggende vev i blått.  Høyoppløselig CT-bilde . (Jana Cebulla, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU i samarbeid med dr. Arvind P. Pathak, The Johns Hopkins School of Medicine, Baltimore, MD, USA)

 

5 Chaos

“Chaos”: Blodårer i kreftsvulster har en kaotisk struktur. Dette er fra en kreftsvulst i en mus. Høyoppløselig CT-bilde. (Jana Cebulla, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU, i samarbeid med dr. Arvind P. Pathak, The Johns Hopkins School of Medicine, Baltimore, MD, USA)

6 Tangled

«Tangled»: Bildet over viser et tynt lag med kollagenfibrene i brusk. Prøven er fra det øverste laget i brusken hvor kollagenfibrene ligger i bunter. De mørke, rette linjene demonstrerer en teknikk under utvikling som automatisk bestemmer 3D-orienteringen av fibrene. Det er nyttig å kunne undersøke og kvantifisere kollagenstruktur i 3D, ikke bare for å få en bedre forståelse av de fysiske egenskaper til vevet, men også for å øke kunnskapen om sykdommer som er relatert til endringer i kollagenstruktur. For å avbilde prøven har et multifotonmikroskop blitt brukt. (Elisabeth Inge Romijn, stipendiat ved Institutt for fysikk, NTNU)

 

Dette bildet vant konkurransen:

7 Livets blomst

«Livets blomst»: Bildet over viser ulike blodårer i menneskelunger. Det er laget ved å gjøre lungen transparent og luftveiene ugjennomskinnelige. Deretter er det snudd på hodet. CT og programmet Materialise Mimics er brukt. (Marta Scali og Páll Jens Reynisson, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU)

 

Dette bildet kom på andreplass:

8

“Golden earrings”: Det indre øret på en rotte, rekonstruert ved hjelp av MRI. Fine detaljer er synlige. (Eszter Agnes Papp, Institutt for medisinske basalfag, UiO)

 

MedIm er et forskningsrådsfinansiert samarbeid mellom NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø.

Målet er å styrke forskningen på imaging-feltet i Norge, ved å bidra til bedre forskerutdanning og faglige nettverk blant stipendiatene. Det medisinske fakultet ved NTNU er vertsfakultet for MedIm, og leder er professor Olav Haraldseth ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk.

Torsdag ble det klart at vinneren av prisen for beste vitenskapelige bilde ble Elisabeth Inge Romijn, Institutt for fysikk, NTNU. Hun fikk en pris på kr. 5000 til sin ph.d.-utdanning for bildet “Tangled”. Nummer to ble bilde “Flower of life” eller “Livets blomst” av Marta Scali og Páll Jens Reynisson, Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk, NTNU.