Pasientene som blir med i studien fyller ut søvndagbøker og bruke utstyr som måler søvnmønster. Mette Steinan prøver utstyret.
Foto: Håvard Kallestad.

Mindre tid i senga for bipolare

Forskere vil nå ha bipolare ut av senga for å se om de sover bedre av det.

For folk som sliter med å sove om natten, er den beste måten å få inngangsbillett til drømmeland å tilbringe mindre tid våken i senga.

– Mange som sliter med å sovne, eller som sover lite, tilbringer ofte mye tid i senga i håp om å få sove. Vi vil ha folk ut av senga dersom de ikke får sove. Å ligge og vri seg i senga uten å få sove, er svært frustrerende. Det kan i seg selv være med på å forhindre at en sovner, sier Mette Steinan, psykologspesialist hos St. Olavs Hospital og doktorgradsstipendiat hos NTNU.

Søvn uten piller

Metoden hun sikter til kalles kognitiv atferdsterapi for søvnløshet og er den mest effektive behandlingen for langvarig søvnløshet. Metoden er mer effektiv enn sovemedisiner. For å forhindre at folk med søvnproblemer ligger i senga uten å sove, skal man kun ligge i senga i det tidsrommet man faktisk sover. For noen betyr dette å legge seg klokka to om natta, og sove til klokka syv om morgenen.

Det er også viktig å stå opp til det samme tidspunktet hver dag, også i helgene, slik at det bygges opp et søvntrykk. Alt dette fører til at de fleste faktisk sovner når man legger seg.

Folk som sliter med depresjon og angst har hatt god effekt av denne metoden. Nå skal Mette Steinan og Karoline Krane-Gartiser, lege og doktorgradsstipendiat ved NTNU, sjekke om pasienter med bipolar lidelse også kan finne veien til en god natts søvn gjennom å følge denne oppskriften.

Bygge opp et søvntrykk

– Å ha bipolar lidelse betyr å leve med store humørsvingninger. Det samme mennesket kan være deprimert et halvt år, for så å være oppstemt, snakke i ett sett og være full av energi et halvt år senere. Utenfor sykdomsepisodene fungerer mange bra og er friske, men en stor andel har søvnproblemer. Endringer i søvnmønsteret kan være et av de første tegnene på at de holder på å bli dårlige. Det er vanlig å ha vedvarende problemer med å få sove. Den eneste hjelpen vi har å tilby nå er medisiner og råd om livsførsel, sier Steinan.

Mennesker med bipolar lidelse og søvnvansker bes om å ta kontakt for å være med i forskningen.

Les mer om søvnforskningen Sleep-BP.