Kurs: På Hornemannsgården i Trondheim samles aktive pensjonister som vil lære seg å bruke smart-telefonen.

Populær app for eldre

  • Av
    Publisert 06.06.12
    Tidligere redaktør og skribent i Gemini

«Vil du være med på gammeldans i morgen? Per Kristian og Anne har alt meldt seg på.» Meldinger som dette slår an blant pensjonister i Trondheim.

Den nye applikasjonen for smartelefon har vært testet ut i Trondheim i vår. Den gir de eldre informasjon og anbefalinger om arrangementer i byen som kan passe for den enkelte, og – om venner er brukere – opplyses det også hvem av dem som vil delta. Trikset er at hver bruker av app-en har sin profil. På det viset kommer det fram hva som er dine interesser og hvilken info som skal sendes til deg.

For aktive pensjonister

Sosial kontakt er et av de viktigste elementene som kan holde gamle mennesker friske, og fysisk aktivitet er sunt for aldersgruppen. Disse to aksepterte «sannhetene» har EU-projektet Co-living tatt på alvor når de har satt fokus på å utvikle tilbud for eldre via sosiale medier.

SINTEF i Norge og hospital- og omsorgsorganisasjonen ORBIS i Nederland har gjennom prosjektmidler utviklet løsninger for lesebrett og smarttelefon. I Nederland er det satset på lesebrett for eldre på institusjon. Ved SINTEF i Trondheim har man konsentrert seg om de mer aktive pensjonistene.

– Helse og aktivitet avhenger ikke alltid av alder, sier prosjektleder Anders Kofod-Petersen ved SINTEF IKT. – Vår eldste bruker er 86 år og oppegående, mens vi har sekstiåringer som ikke er like spreke.

Bo hjemme lengst mulig

Målgruppen for app-en er de rundt regnet 25 000 oppegående pensjonistene som bor i Trondheim. Siden det å være sprek og bo lengst mulig hjemme er målet, har forskerne fått en del kommunale institusjoner som «Den kulturelle spaserstokken» og «Infosenter for eldre» til å legge ut informasjon om arrangementene sine.

Folk i aldersgruppen 65+ har ikke et nært forhold til smarttelefoner; derfor kjøres det kurs om emnet for de eldre. SINTEF har lånt ut telefoner til deltakerne, og som gjenytelse har de blitt rekruttert inn som testpersoner i forskningsprosjektet. – Nå kjøres det tredje kurset og deltakerne begynner nå å se nytten av app-en og mase om at de også vil ha familie og venner til å bruke den, sier Kofod-Petersen.

Veien videre

Prosjektet videreføres fram til neste år, og vil inkludere så mange eldre som mulig. I løpet av 2012/2013 vil det komme en ny versjon som vil oppfordre til fysisk aktivitet. Ved hjelp av motivasjonspsykologi skal den hjelpe folk til å «komme seg over dørstokken».

– Ambisjonen er at systemet skal bli allment tilgjengelig for eldre i Trondheim, men på sikt også for andre byer i Norge og andre aldersgrupper, opplyser Anders Kofod-Petersen.