Basehoppere livredd for flått

De kaster seg utfor fjellskrenter i dristige svev. Men det mange basehoppere frykter aller mest, er et bitte lite kryp.

Basehoppere på Veko 2011 from NTNUs Multimediesenter on Vimeo.

Om få dager samles basehoppere fra hele landet til mye adrenalin og stor fart under Ekstremsportveko på Voss. Videoen viser basehopperne Richard Henriksen og Jørn Halvorsen rett før et planlagt basehopp på Voss.

Henriksen er fembarnsfar, kirurg og en av Norges mest erfarne basehoppere. Henriksen er også tidligere landslagsturner, og gjør gjerne salto i starten på et basehopp.

Basehopperne må ofte klatre opp bratte fjellskrenter, og komme seg gjennom tett skog og kratt for å komme til fjelltoppen de vil hoppe fra. Men det Henriksen og hans kamerater frykter mest, er et lite, blodsugende kryp.

– Jeg er livredd for flått, sier Henriksen.

Et sunnhetstegn

Psykologiprofessor Patrick Anthony Vogel ved NTNU l har over 30 års erfaring med angst og angstlidelser. Han synes ikke det er noe rart.

Det er et sunnhetstegn at basehoppere er livredde for flått, mener han.

Denne flåtten har sugd seg så full av blod at den ikke er i stand til å gå på vanlig vis. Den er omtrent på størrelse med en ert. (Foto: Wikimedia Commons, se lisens her)

Denne flåtten har sugd seg så full av blod at den ikke er i stand til å gå på vanlig vis. Den er omtrent på størrelse med en ert. (Foto: Wikimedia Commons, se lisens her)

–  Det viser at mennesker er fullt i stand til å skille sider ved seg selv som de ikke har kontroll på, fra andre sider som de har et godt tak på. Det er et sunnhetstegn, og dette er åpenbart sunne reaksjoner. Flåttbitt kan være farlige på en uforutsigbar måte, med en skremmende langtidseffekt, og vanskelige å oppdage, sier Vogel.

– Flått er et stort problem for oss. Jeg har flere kompiser som har fått borreliose og leddsmerter. Jeg har også blitt bitt mange ganger, men jeg har aldri hatt flåtten sittende fast i flere timer. Jeg har alltid med meg en enkel flåttfjerner på tur, sier Richard Henriksen.

Øvelse gjør mester

Psykologiprofessoren erkjenner at basehopping er vel så farlig, men påpeker at disse tøffingene har bygget opp sin mestringstillit gjennom mange øvinger som har gått bra. Da blir risikoen for skader mindre.

– Vi andre uten trening ville blitt lammet av angst for å forsøke det samme første gangen. Dette er psykologiens ABC. Øvelse gjør mester, sier Vogel.

– Flått er et stort problem for oss. Jeg har flere kompiser som har fått borreliose og leddsmerter. Jeg har også blitt bitt mange ganger, men jeg har aldri hatt flåtten sittende fast i flere timer. Jeg har alltid med meg en enkel flåttfjerner på tur, sier Richard Henriksen.