Bedre mobilbilder

Verdens minste autofokus-linse for mobil er klar. Apple og Nokia står på lista over interessenter.

For seks år siden startet en gruppe SINTEF-forskere på MiNaLab i Oslo med å kaste ut ideer rundt nye, energigjerrige løsninger som kunne gi små optiske systemer autofokus.

De fleste mobiltelefoner i dag har innebygd mobilkamera. Men kameraene har ikke auto-fokus slik et vanlig fotoapparat har. På grunn av liten åpning får man brukbar dybdeskarphet, men mangelen på lys gjør det spesielt vanskelig å ta bilder innendørs, og bildene blir gjerne uskarpe.

Et viktig krav for forskerne ble derfor at linsa skulle kunne stille inn skarpt. Dette reguleres vanligvis gjennom å flytte på linsene, men siden det krever energi, ville den optimale løsningen være å klare å endre på krumningen på selve linsen i stedet – på samme vis som øyet vårt gjør.

Som menneskeøyet

Det forskerne trengte, var derfor noe som kunne etterligne en myk og foranderlig linse, og et materiale som kunne etterape musklene som styrer linsen i øyet.

– Tanken om å skape en autofokuslinse ved hjelp av prinsippene fra naturen fikk ideene til å myldre den gang, minnes forsker Dag Wang. – Resultatet ble en skisse på en optisk «sandwich» som besto av løvtynne glassplater, et polymer, et gelémateriale og en metallegering med bevegelige egenskaper i miniformat.

Materialet forskerne trengte, ble utviklet på bestilling. Forskerne måtte klare å få en ring av materialet til å trekke seg sammen og utvide seg nesten uten energibruk – og samtidig konstruere en gelébasert linse i midten, for å lykkes.

Industrisamarbeid

Etter et drøyt år med intens utviklingsarbeid fungerte prototypen. Og i 2006 signerte forskerne en prosjektkontrakt med det norske firmaet PoLight i Horten. Det lille firmaet hadde lenge jobbet med optiske systemer og så mulighetene for å bringe teknologien inn i mobilmarkedet.

Tidligere i år demonstrerte bedriften den nye kameralinsen ferdig integrert i et mobilkamera, for spesielt interesserte på verdens største mobilmesse, Mobil World Congress i Barcelona. – Vi fikk stor oppmerksomhet på grunn av bildekvaliteten linsen gir. Nå er vi i dialog med flere av de store mobilaktørene og underleverandørene, og jeg håper vi lander en kontrakt i løpet av året, sier daglig leder i PoLight, Jon Ulvensøen.

Christina Benjaminsen