Alt du opplever som kobles til opphisselse, angst eller frykt, kodes veldig sterkt inn i hukommelsen. Illfoto: Thinkstock

Frykt gir kjærlighetsminner

Ta med kjæresten på en skummel opplevelse i dag på valentinsdagen. Gjør i det minste noe nytt. Da kan det bli et sterkt kjærlighetsminne.

Alle husker sitt første kyss, og tenker ofte på det som hjertets anliggende.

Alle husker sitt første kyss... (Foto: Photos.com)

Alle husker sitt første kyss… (Foto: Photos.com)

Men i virkeligheten er det hjernen som er romantikkens organ og årsaken til både at hjertet banker så sterkt og at øyeblikket aldri viskes ut fra din hukommelse.

Første kyss er unikt

Forsker Lisa Giocomo ved Kavli Institute for Systems Neuroscience på NTNU forteller:

– Vi husker så godt det aller første kysset. Det er to viktige årsaker til det.

Den første er at det er en helt ny opplevelse for deg, og alt som oppleves for første gang, vil preges sterkere inn i hukommelsen.

– Det første kysset konkurrerer ikke om plassen med lignende opplevelser i hjernen din. Det overlapper heller ikke med noe som minner om rutinepregede handlinger, noe du har gjort før.

Den andre årsaken er at førstegangsopplevelser ofte betyr en følelsesmessig reaksjon som er med på å forsterke det minnet du lagrer. Og det er jo ikke noen tvil om at ditt første kyss både er en sterk følelsesmessig opplevelse og noe helt nytt.

Tilsvarende vil minnene fra et lykkelig bryllup være noe som sitter godt.

All slags sterke øyeblikk

Men det er selvsagt ikke bare de gode følelsene som gir sterke minner.

– Alt du opplever som kobles til opphisselse, angst eller frykt, kodes veldig sterkt inn i hukommelsen, sier Giocomo.

– For eksempel husker de fleste tydelig hendelser som er koblet til terrorangrepene 11. september 2001. Hvor de var, og hva som skjedde.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Ta den elskede med på en Dracula-film i kveld, så blir du husket! Filmplakat for Bram Stoker’s Dracula (1992). (Plakat: Sony Pictures)

Nordmenn husker som regel hvor de var da Oddvar Brå brakk staven, og andre sterke sportsøyeblikk.

– Slike øyeblikk er jo veldig spennende. Derfor husker vi dem så godt. Ikke bare at Brå brakk staven, men også hvor vi var da det skjedde. Stedsansen er uløselig knyttet til hukommelsen, forklarer forskeren.

Skummelt er attraktivt

– Det sies at de som møtes under opptøyer, ulykker og krig, vil få sterkere bånd til hverandre?

– De vil i hvert fall få sterkere minner om møtet. Det er et viss belegg i forskningen for å si at opplevelser som er skumle, gir sterkere følelser og tiltrekningskraft mellom personer.

– Et eksempel er et forsøk der kvinner fikk møte menn på to ulike steder: på en hengebro, og på en trygg gate. Kvinnene syntes at de mennene de møtte på det skumleste stedet, hengebroen, var mest attraktive, sier Giocomo.

– Hvordan skal vi sørge for at møtet med den kjære blir minneverdig?

– Det spørs hva man har opplevd før. Alt som er nytt, vil jo huskes sterkere. Så kanskje det kan lønne seg å ta med kjæresten på en skummel film, i det minste. Uansett, alt som er utenfor rutinene, vil være med på å gjøre minnene sterkere

Rutiner også bra

– Er det ikke noe som er bra med rutine?

– Rutiner er virkelig bra. Repetisjon skaper minner som sitter. Og noe av det mest rutinepregede du vil oppleve i livet, er å se din familie.

– Når du blir gammel, vil det å ha sett din familie veldig mange ganger være det som gjør at det er dem du husker lengst, hvis hukommelsen begynner å skrante. Så man skal ikke avvise det kjente og kjære, slår Giocomo fast.