Den forlatte byen

I 1998 avsluttet russerne 53 års kontinuerlig kullgruvedrift i Pyramiden på Svalbard. Bosettingen ble avviklet i full fart, og tilbake er en slags moderne spøkelsesby. Her står det meste som den dagen det ble forlatt – alt fra industriutstyr og kinosal til utstoppede reinsdyr og grammofonplater. I 2006 dro arkeologene Hein B. Bjerck (NTNU Vitenskapsmuseet) og Bjørnar Olsen, og fotokunstner Elin Andreassen, på arkeologisk feltarbeid i Pyramiden.

Inntrykkene er nå samlet i en bok. Persistent memories. Pyramiden – a Soviet mining town in the High Arctic er noe så sjeldent som en arkeologisk dokumentasjon av vår helt nære fortid. Den utforsker hva de etterlatte tingene forteller – om hvordan russerne levde og arbeidet i disse marginale omgivelsene langt mot nord, og utforsker vårt forhold til kulturarv, minner og ting vi omgir oss med.