NYE BØKER: Gambler du med millioner?

Boligkjøperboka.

Undersøk boligen før du kjøper.

SINTEF Byggforsk

Den nye Boligkjøperboka, som også inneholder kjøpevettregler fra Forbrukerrådet, er et skreddersydd verktøy for å unngå feller og økonomisk uføre i kjølvannet av et boligkjøp. Boka illustrerer ved hjelp av sjekklister og fotoer hva du bør undersøke før boligkjøp. Ting du bør være spesielt oppmerksom på, er markert med varseltrekant. Ofte er dette områder hvor du risikerer store utgifter hvis feil og mangler viser seg etter kjøpet.

Boka omtaler beliggenhet, solforhold, støykilder og irritasjonsmomenter, samt naboskap og nærhet

til servicefunksjoner. Den gir også tips om hva man bør undersøke vedrørende planløsning og bokvalitet – som takhøyde, dagslys og utsyn, entré, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Andre viktige sjekkpunkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.