Bytt ut panelovnen!

Nordmenn går mot strømmen i europeisk sammenheng, og det norske strømforbruket er helt spesielt. Det viser et enøkprosjekt i EU-regi.

Mens en normal norsk husholdning bruker rundt 17 000 kilowattimer i året, klarer man seg med 3000–4000 kilowatt-timer ute i Europa. Selv om noe av forskjellen skyldes vårt kaldere klima, er det ikke hele sannheten.

Forskere ved SINTEF har undersøkt strømforbruket til ca 100 husholdninger over hele landet gjennom et halvt år. Dette er gjort blant annet ved hjelp av ulike typer måleutstyr. Undersøkelsen viser at det er et stort og tydelig potensial for en reduksjon av forbruket. Normalt går hele 10 000 kroner i året til oppvarming, og mindre bruk av elvarme eller en overgang til billigere alternativer kan innebære store besparelser for husholdningene. Dette kan skje ved overgang til vedfyring, eller ved kjøp av varmepumper.