Millioner av svar i samme sekund

Hva skjer egentlig fra du skriver «Gemini» i et søkefelt, til du 0,05 sekunder senere har 28 millioner klikkbare lenker?

Internett er et kjempestort nettverk av sammenkoblede datamaskiner som kommuniserer via telenettet. En del av det som finnes på disse datamaskinene, er såkalte HTML-sider. HTML er et kodespråk som bestemmer hvordan innholdet presenteres i nettleseren din og som gjør det mulig å bruke såkalte «hyper-tekst-lenker». Denne delen av Internett er det vi kjenner som WWW, World Wide Web – på godt norsk: verdensveven. Og HTML-sidene er det vi kaller websider, eller vevsider.

For at man skal kunne utveksle data på dette nettverket, trenger den som legger ut materiale, en «server», og den som skal se på sidene, trenger en «klient» (f.eks. nettleseren). Nettleseren er et dataprogram som er laget for å kunne tolke HTML-koder, og vise web-sider.

For å kunne søke etter informasjon på Internett, trenger du hjelp av en søkemotor. Søkemotoren leter fram nettsider på internett, som samsvarer med et gitt søk, og rangerer disse etter hva den oppfatter som mest relevant.

Når du vil finne ut noe om Gemini, så skal du vite at søkemotoren har forberedt seg. All informasjon på websidene som skal bli søkbare, er allerede kopiert over til søkemotorens eget system. De innsamlede dataene er kvalitetssikret, for å unngå doble registreringer, identiske sider og lignende, og deretter indeksert og gjort tilgjengelig for søketjenere.

Når du søker på ordet «Gemini», og får svar i samme sekund, er det fordi sorte-ringsjobben for det meste er gjort på forhånd. På en måte kan man si at søkemo-toren har funnet alle nålene i høystak-kene rundt om, sortert dem, og laget en oversikt for deg, lenge før du ba om det.

Tekst: Mads Nordtvedt, Hege J. Tunstad

Illustrasjon: Alberto Ruggieri/Illustration Works/Corbis/Scanpix