vindturbin

Finn vennene dine

Ved hjelp av 21,3 millioner skal forskere fra NTNU og SINTEF finne fram til bedre og lettere komponenter i støpejern til vindmøller. Arbeidet skal gå over fire år og i samarbeid med industripartnerne Elkem, Tinnfos, Rolls-Royce, de to danske vindmølleprodusentene Vestas og Siemens, samt et svensk støperi.

Prosjektet vil omhandle emner som utmatting/dimensjonering/støpedefekter og hvordan man skal kunne redusere vrakprosent i støpeprosessen. Forskerne skal også se på legering og tilsatsmaterialer for å kunne støpe kompontenter med samme funksjon som tidligere, men med høyere styrke for å kunne gå ned i vekt.

Idag kan enkeltdeler som skal inn i maskinhuset på vindmøllen, veie 25 tonn – og en komponent kan koste flere hundre tusen kroner. Å få ned vekta på komponentene, gjennom bedre design og materialer, har derfor stor økonomisk betydning.