Lett å seile

En krysning mellom seilbrett og katamaran-jolle er under utvikling ved Institutt for produktdesign. Den nye farkosten beholder mange av seilbrettets egenskaper, forteller professor Guy Lönngren:

– Utgangspunktet er å lokke unge voksne til seilsporten. Vi ville konstruere en farkost som har et tøft og spennende design, og som er enkel å seile. Studentene som ga seg i kast med prosjektet, kom opp med to varianter – ei jolle og en katamaran, forteller han.

For å få kreftene fra seilet til å gi løft i stedet for økt krengning, arbeider studentene med en løsning hvor riggen krenger på lo som på et seilbrett. Tanken er at også ror og kjøl skal helle. Båten er tiltenkt en windsurfingrigg.

Professor Lönngren forteller at de er i kontakt med bedrifter som kan tenkes å bygge en prototyp av konseptet. – Det skjer lite innovasjon i båtbransjen, og dette konseptet er både nytt og spennende. Jeg har stor tro på at dette er seilbart, både maritimt og økonomisk, sier han.