Norske spillevaner

I 2005 satset hver nordmann over 15 år i gjennomsnitt nær 11 500 kroner på registrerte norske pengespill. Nå skal Anita Øren (bildet) og kolleger ved SINTEF Helse kartlegge hvor mange av oss som er spilleavhengige. For første gang her til lands vil forskerne også spørre hvordan pårørende av spilleavhengige har det.

Undersøkelsen er i tillegg den første som vil vise om det er sammenheng mellom avhengighet av Internett og dataspill og problemer med pengespill i den norske befolkningen.

I januar mottok 10 000 norske borgere et spørreskjema fra SINTEF Helse. Hovedfokus i undersøkelsen er pengespill, alt fra skrapelodd og lotto til spilleautomater og internettpoker.

Det er Lotteritilsynet som finansierer befolkningsundersøkelsen om spilleavhengighet. Den er en oppfølging av en tilsvarende undersøkelse fra 2002 som viste at 49 000 personer i alderen 15–74 år hadde eller har hatt et alvorlig pengespillproblem. Et viktig mål er å se om befolkningens spilleproblemer har økt i omfang siden da.