Fingeren som nøkkel

Glem passord og pinkode! Snart kan du logge deg på mobiltelefon og laptop med fingeravtrykket ditt. Kanskje viser du fingeren til et sensorsystem fra Norge!

Sammen har SINTEF og oppstartbedriften IDEX i Oslo utviklet et sensorsystem som analyserer og gjenkjenner fingeravtrykk. Sensoren er bitte liten (på bildet ser du den sammen med en USB-stick). Den gjør det også mulig å bruke fingeren til å navigere på håndholdte enheter. Systemet er billig å produsere, brukervennlig og robust: Det takler både fuktige og tørre fingrer.

IDEX har avtaler med store internasjonale aktører om design og masseproduksjon av sensorens mest sentrale komponent. Planen er masseproduksjon fra høsten av. Systemet er tilpasset Texas Instruments sin signalprosessor som sitter i mange mobiltelefoner. Dette gjør det lett tilgjengelig for mobiltelefonprodusenter som ønsker pålogging ved hjelp av fingeravtrykk.

IDEX har 22 ansatte i Oslo og salgsrepresentanter i både USA og Korea.