NY BEDRIFT: Gir DVD-Jon motbør

Ulovlig kopiering av film og musikk via internettet er utbredt. Mens fornøyde brukere skaffer seg gratis tilgang til nye album, filmer og TV-serier, fortviler rettighetshaverne. En konsekvens er at de er sv ært tilbakeholdne med å tillate nettbasert spredning av høykvalitetsversjoner av de kunstneriske produktene. De vet at kopisperrene kan og vil bli brutt.

Så langt har ingen greid å finne opp en kopisperre for digital avspilling, som hindrer hackere å bryte den uten for store anstrengelser. Programvareløsningen SecuShow kan bli en slik sperre – ikke en ubrytelig kode, men så vanskelig å bryte at det knapt vil være verd bryderiet.

Oppfinnerne, stipendiat Gisle Grimen og forsker Christian Mönch ved NTNU Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap, sammen med Andrew Stevens ved NTNU Technology Transfer, ser et enormt markedspotensial.

En stikkprøve fra mars i år viser at bare i USA ble 3,7 milliarder videosnutter sett gjennom «online streaming». Og snart kommer IPTV – fullkvalitets TV på internettet. Et annet betydelig marked er å beskytte online dataspill mot juksing. SecuShow-teknologien skal nå prøves ut i Norge. Så drar gründerne til Hollywood for å fri til de store filmselskapene.