Frihet til å velge

naerum-ill15245

I framtida kommer komfyren og kjøleskapet til å snakke med hverandre. Når du kommer inn på kjøkkenet, vil de holde kjeft. Du kommer til å tro at de snakker om deg. Antakelig vil du ha rett.

Hvis du sovner i sofaen, kommer TV-en til å vekke deg og si: Skulle ikke du se dette?

Tingene dine kommer til å vite mer om deg. I framtida får du bare se på TV hvis du forteller hva du foretrekker å se på.

Alle kommer til å vite mer om deg. Bankene og butikkene vil utveksle informasjon. Flere ganger om dagen vil du f å skreddersydde tilbud tilpasset dine interesser. Det mest provoserende du kan gjøre i framtida, er å mangle interesser.

Allerede i dag er det en form for selvforsvar å ikke fortelle hva man mener. Hvis du vil unngå å bli nedrent av selgere i framtida: Svar aldri på markedsundersøkelser. Når noen spør om du har to minutter til å svare på noen spørsmål, snakk om noe annet.

Minibankene vil forsvinne. Alle vil få en elektronisk chip operert inn i pekefingeren. Denne vil overta for betalingskortet. Har du penger p å kontoen, kan du få alt du peker på.

I dag blir du oppsøkt av forskjellige leverandører av tele-, strøm- og banktjenester. Det er bare begynnelsen. Vi er alle opptatt av at vi får vår del av godene. I framtida vil du få henvendelser som dette: «Er du sikker på at din ektefelle gir tilfredsstillende ytelse?»

Det vil oppstå et kommersielt marked for formidling av venner, elskere og ektefeller. I framtida kommer vi til å være villige til å betale for å få den som passer for oss. Det vil ikke være noe skam forbundet med dette. Hvis man er villig til å betale litt ekstra for et pent sted

å bo, kan det ikke være noe galt i å betale litt ekstra for å finne det mennesket man er mest kompatibel med.

Alminnelige prostituerte kommer til å gå i tog og demonstrere mot det moralsk forfallet. En av hovedparolene vil være BRING TILBAKE SKAMMEN.

Barn kommer til å skille seg fra sine foreldre og tilby seg til høystbydende. Pene, veloppdragne barn kommer til å koste mest. De vil søke seg til de foreldrene som kaster mest av seg i form av mopeder og ukelønn. Når du ser en tolv år gammel pike på en ponny, vil du tenke: Dette har hun gjort seg fortjent til, gjennom å være en dyktig forhandler.

Høyt forbruk utgjør en risiko for naturen. Som vanlig er det de rike som vil gå i bresjen for alt som er sunt. Lavt forbruk vil gi høy status. De rike kommer til å organisere seg i pengeløse nettverk hvor de bytter klibrød mot ullsokker. Bare de fattige kommer til å bruke mye penger.

Hvis alle lever som nordmenn, er jorda snart brukt opp. Altså kan nordmenn i rettferdighetens navn heller ikke leve som nordmenn. Charterturene og de oppvarmede hyttene kan bare overleve i form av virtual reality. Det norske p åskefjellet vil bare kunne oppleves gjennom temaparker, simulatorer og hypnose. Selv lukten av peis vil v ære kunstig framstilt. Mange gamle vil foretrekke denne løsningen, siden de slipper å gå med våte sokker.

Du kan ta den virtuelle ferien når det passer deg. Mange kommer til å ha så viktige jobber at de aldri har tid til ferie. Arbeidsgivere kommer til å true sine ansatte med oppsigelse om ikke de tar ferie snart.

Allerede i dag fins teknologien som lar deg stanse Dagsrevyen, gå på do, komme tilbake og fortsette der du slapp. Du kan se dine favorittprogram når det passer deg. Altså kommer du til å utsette det. Opptakene kommer til å hope seg opp, inntil ingen lenger har tid til å se sine favorittprogram.

Det blir et ork å ha det godt, men mulighetene vil være større enn før. I framtida kommer vi til å være lykkelige, men slitne.

 

Knut Nærum