Satsing på solcelle-silisium

Det solide metallurgi-miljøet i Orkladal med Elkem Thamshavn, Orkla Exolon og Holla Metall, forbereder seg nå på storsatsing på solcelle-silisium. Kommersiell produksjon av silisium med solcelle-kvalitet finnes ennå ikke noe sted i verden, men et heftig kappløp er i gang for å bli først med den riktige prosessen. I dette kappløpet ligger Norge langt fremme, ikke minst takket være NTNU og SINTEF samt industrikonsern som Elkem og Fesil. Solcelle-silisium trenger ikke være fullt så rent som elektronikk-silisium som selges for 500-600 kroner. I Norge jobber minst fem grupper med å utvikle kostnadseffektiv teknologi for produksjon av solcelle-silisium. SINTEF er direkte involvert i to av disse.

Neste store skritt for industriklyngen blir søknaden om Centre of Expertice-status for Orkladals og Trondheims silisium-miljø.