Teknologisk verdenspremiere

Torsdag 14. april blir Trondheim sentrum for en verdenslansering. Under filmfestivalen Kosmorama lanserer Sony sin siste digitale filmprosjektør. Produsenten selv beskriver det som en revolusjon.

Filmprosjektøren har en ekstrem oppløsning og gjør at bildene blir langt skarpere enn før. I dag har de beste framviserne en oppløsning på det som kalles 2K. Sony har klart å få en oppløsning på 4K. Så langt er denne teknologien planlagt installert bare i Trondheim og på seks kinoer i USA.

Teknologisk miljø

Det er ganske unikt at Trondheim er valgt som sentrum for denne lanseringen. Professor Andrew Perkis ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU (bildet) sier at det unike teknologiske miljøet i Trondheim, er en del av forklaringen.

– Dessuten har vi i årevis hatt et nært samarbeid med Sony, og gjennom personlige kontakter har jeg fått tilgang til toppledelsen i Japan. De lot seg til slutt overbevise om at Trondheim var stedet å lansere en slik verdensnyhet.

tmpwkhrD8_None

Professor Andrew Perkis

De største studioene i Hollywood har avgjort at skal film vises på kvalitet utover 35 mm, skal det være med en oppløsning på 4K.

Problemet er at ingen så langt har klart å framstille en prosjektør som får til dette før nå altså Sony har lykkes. Den store utfordringen har vært å lage en databrikke som kan håndtere lyset i prosjektøren uten at den smelter.

Ny opplevelse

Professor Perkis sier at den nye kinoteknologien gir en helt ny opplevelse.

– Bildene er ekstremt klare med en unik kontrast, og fargene er veldig naturlige. Sammenliknet med det vi har i dag, er forskjellen enorm. En vanlig dataskjerm har en oppløsning på 1K, så dette er en helt annen verden.

– Når du ser det, virker det bare helt naturlig. Det er når du går tilbake og ser på gammel teknologi at du virkelig merker forskjellen.

Factotum

Det er Bent Hamers film, Factotum med hollywoodstjerner som Lili Taylor, Matt Dillon og Marisa Tomei, som skal vises på verdens første “high definition”-prosjektør. Den teknologiske verdenspremieren er torsdag.