Gemini ung: MÅÅÅÅL!

To ballgutter kan ta æren for mange av målene som kommer i årets serie.

Celtic i Skottland har gjort det. Barcelona i Spania har gjort det. Molde, HamKam og Stabæk har gjort det. Nå gjør Åge Hareide det også: bruker en spesiell metode for å trene sine spillere til toppform i løpet av kort tid.

Treningsmetoden er utviklet ved NTNU, av førsteamanuensis Jan Hoff og professor Jan Helgerud.

– Metoden er vitenskapelig testet over en lang periode, og de lagene som bruker den, får gode resultater. Derfor vil vi også prøve den, sier Åge Hareide. La oss kalle metoden «O2H3» for Oksygen- Opptak, Hurtighet, Helgerud og Hoff. Oppskriften er så enkel at til og med far kan forstå den.

1) Øk løpskapasiteten i en fotballkamp.

Løp eller sykle i fire minutter med 90- 95 prosent (85 prosent for ungdom) av maksimal hjertefrekvens (puls). Ta tre minutter aktiv pause, med lett jogg. Gjenta dette fire ganger. – Hensikten med denne treningen er å øke eller vedlikeholde kroppens evne til å ta opp oksygen. Fotballspillere er gode teknikere,men de har ikke alltid så god kondis. Det får de med denne metoden, sier Hoff og Helgerud.

2) Bli sterk og hurtig uten å øke muskelmassen.

Det er lårmusklene som gjelder. Stå enten i knebøy med vekter på nakken, eller ligg og ta beinpress. Du skal ta presse føttene rolig fra deg, kort stopp – maksimal mobilisering av muskelkraft, også sakte tilbake igjen. 4 x 4 repetisjoner. Poenget er at vektene skal være så tunge at du ikke greier mer enn dette. Om du greier det, legg på fem kilo.

– Vi testet dette opplegget på Molde-spillerne i 2002. De trente i åtte uker, to ganger i uka. I løpet av perioden ble hurtigheten merkbart forbedret. Det året kom Molde på andre plass i cupen og kjempet mot RBK i siste serierunde, gliser Hoff og Helgerud.

SAMMEN BLE DE KRUTT • Jan Hoff har spilt på Strindheim, og var med opp til andredivisjon. Jan Helgerud var fjerdedivisjonsspiller på Kongsberg.

Så hemmeligheten stammer nok ikke fra egne idrettslige prestasjoner. Helgerud er derimot ekspert på uutholdenhet, og Hoff kan det meste om kraft. Så det er vel i denne koblingen svaret ligger.

– Vi har peiling på det fysiologiske og har forsket på effektive treningsmetoder i 20 år. Det er et omfattende vitenskapelig arbeid som ligger bak. Og utallige prøver av oksygenopptak og beregninger av kraft og akselerasjon. En gang på slutten av 90-tallet kom vi fram til at denne metoden var den desidert beste.

Ingen har kontroll over hvem som egentlig bruker O2H3 i dag, metoden er blitt fritt vilt. Åge Hareide snappet den opp etter at internasjonale lag hadde gode resultater å vise til:

– Metoden er spesielt fin for utenlandsproffene. De har ikke så godt grunnlag som de norske spillerne, og opplegget er så enkelt at de kan trene uten noen form for organisering. Det enkleste er ofte det beste, vet du…