Gemini ung: BOKTIPS FRA EN LURING

Ole André Sivertsen skal lage nye lærebøker til ungdomsskolen. – Jeg mener det viktigste er å skjønne sammenhengen mellom ting i naturen for å lære. Dagens skolebøker er rett og slett ikke spennende nok.

Ole André forteller at han var verken faglig orientert

eller fornuftig på videregående. – Jeg var faktisk ganske hjernedød… Men, jeg valgte å gå videre på matte fordi «noen» sa at det var smart å ha alle mulighetene åpne, og at interessen kommer etter hvert som man lærer mer. Og, det skulle vise seg at denne «noen» hadde rett gitt.

Ole André er lidenskapelig opptatt av å formidle naturvitenskap, og er et eksempel på at det går an å bli til noe, nesten bare ved hjelp av å være nysgjerrig av natur. – Hva jobber du med nå? Nå jobber jeg som redaktør i forlaget Damm. Samtidig er jeg forfatter, og snart ferdig med bok 3 i serien Newton. På si jobber jeg med Klisterhjerne på TV2, og i Scitorium – en vitenskaplig mediebedrift. Dessuten er jeg formidlings- konulent for diverse bedrifter.

– Har du noen gode tips til hvor det finnes spennende lesestoff om vitenskap – for oss som vil vite mer?

Det er dessverre ikke mange ungdomsbøker som er oversatt til norsk som er morsomme å lese. Jeg er stolt av Newtonbøkene jeg selv har skrevet, for de forklarer mange vanskelige ting på en ganske lettfattelig måte. Veldig mye av det som kalles «populærvitenskap», er derimot faktabøker for spesielt interesserte, hvor fakta ramses opp usammenhengende uten noe mål om dypere forståelse. Det blir litt nerdete, syns jeg… På den andre siden kan krimbøker av og til inneholde masse naturfag, og er mye mer spennende enn faktabøker.

Her er noen tips:

«Da Vinci-koden» av Dan Brown, «E=Mc2» av David Bodanis, eller «The ultimate hitchhiker’s guide» – en samling av Douglas Adams.

– Har du også tips til nettsider?

En nettside jeg ofte bruker for å finne fram til hvordan ting virker, er www.howstuffworks.com