Finner låten ved å plystre

Det har sikkert hendt at du har hørt en fin sang på radioen, som du kunne tenke deg å kjøpe. Men du husker ikke hva sangen heter eller hvem artisten er. Og jenta i platebutikken klarer heller ikke å gjette det når du plystrer. Nå gjør et nytt datasystem det mulig å finne slike sanger. Will Archer Arentz har utviklet et program – en musikksøkemotor – som hjelper deg å finne sanger selv om du bare kjenner noen strofer.

Søkingen foregår ved at du plystrer, nynner eller synger biter av sangen inn i en mikrofon som er koblet til en PC.

PC-en konverterer lyden den oppfatter, til noter, og starter søket i et arkiv med 3500 låter. Programmet regner ut hvilken sang som ligger nærmest lydene, og foreslår den som matcher best. Så er det bare å spille av sangen for å finne ut om det er den riktige.

Du trenger ikke være musikalsk eller plystre helt rent for at søkemotoren skal gjenkjenne melodien. Hastighet og toneleie spiller heller ingen rolle, forteller Arentz som har tatt doktorgrad ved NTNUs Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap.