brosjyre

Snertent hefte om materialer

Unge forskere ved SINTEF Materialer og kjemi har laget en lettlest, liten håndbok på 30 sider for alle som vil vite om fakta og myter rundt ulike materialer.

Heftet er kalt «Kunnskap bygger Norge», og her kan du lære at bæreposer av papir slett ikke er mer miljøvennlige enn plastposer, og at nanoteknologi ikke er science fiction som halvgale prosessorer leker seg med.

Du kan også finne kuriositeter som at fargen i leppestift kommer fra jernoksid laget i Mo i Rana, og at en ny bil inneholder 100 kilo aluminium.

Heftet tar for seg alt fra stål og jern til kompositter, mineraler og keramer. Kapitlene beskriver materialene kort i avsnitt som «miljø», «marked og vekst», «bruk» og «behov», og samtlige materialer har egen faktarute med blant annet tall rundt forbruk, antall bedrifter i Norge, eksportverdi og anvendelsesområder.

Tanken bak utgivelsen er materialer fortsatt bidrar til å løse store utfordringer innen miljø, helse og energi og derfor må ha stort fokus i all satsing på nyskaping og næringsutvikling.