På jakt i fjordens dyp

I april kunne Trondhjem biologiske stasjon, NTNU, døpe sin siste nyvinning: den fjernstyrte ubåten Minerva. Den er en såkalt ROV (Remotely Operated Vehicle), den veier et halvt tonn, har fem propeller, avansert fiberoptikk og kraftige halogenlamper, og kan operere på 700 meters dyp. Men målene er beskjedne: bare 144x82x80 cm.

Lille Minerva jobber kjapt og rimelig i forhold til gammelt utstyr. Hun kan systematisk, sikkert og raskt undersøke store arealer under vannflaten samtidig som hun datakommuniserer med overflaten.

Ubåten kostet 2 millioner kroner og er den meste avanserte ROV-modellen Notodden-firmaet Sperre AS noen gang har utviklet og solgt.

Minerva skal blant annet brukes i prosjektet Subiteq – der målet er å finne nye tekniske løsninger som frigjøre framtidas ROV-er fra alle kabler, og forhåndsprogrammere dem så de blir fullstendig selvstyrt.