Makt til å glede

– Det er en myte at det er “en mann” og “en kvinne” i lesbiske forhold. Lesbiske mikser maskuline og feminine elementer i identitet og seksualitet, sier NTNU-forsker Agnes Bolsø. Hun har forsket på hvordan makt og seksuelt begjær forhandles i lesbiske forhold.

Noen av de lesbiske Bolsø intervjuet, snakker om det “å ta” en annen kvinne: “Jeg tok henne”. – Men det det egentlig er snakk om, er faktisk “å gi” – å føre den andre kvinnen til orgasme, uten orgasme for egen del, forteller Bolsø.

Hun mener dette er ulikt den heterofile måten å forstå “å ta” på, en forståelse som først og fremst er synlig i pornografien. Her er det mannen som “tar”, som først og fremst blir belønnet med orgasme. En kvinne som gir god service til sine elskerinner, blir derimot blant lesbiske forstått som høyst potent, selv om hun ikke oppnår orgasme selv.

– Jeg ser samtidig at den mest aktive lesbiske kan bli seksuelt underordnet i forholdet. Å skulle framstå som erobrende og pågående, gjør at disse lesbene kan føle de må yte service, selv om de ikke nødvendigvis har lyst, sier Bolsø.

Bolsø mener forskning på seksualitet som regel framstiller makt som noe negativt, som maktmisbruk.

– Makt kan også forstås som noe positivt. Makt kan være et middel til å glede den andre. Slik kan lesbiskes serviceinnstilling gi makten positive fortegn. Dette kan sikkert også mange heteroseksuelle menn kjenne seg igjen i, mener hun.

Tekst: Tone Kvenild