– Oh, it’s a Conoptica!

  • Publisert 01.11.01

Av Mari Rian Hanger

Metalltråder finnes i alt fra kjøkkenartikler til transportbelter og produseres av kjente navn som Philips og General Electric. Philips trekker hver uke tråd tilsvarende avstanden fra Jorda til Månen og tilbake igjen. Det har imidlertid vært et problem at tråden iblant ryker under produksjonen. Dette kan blant annet skje når produksjonsverktøyene er slitt.

Conoptica har løst problemet. De har laget et instrument som kontrollerer slitasjen på verktøyene. Bedriften er verdens eneste leverandør av dette produktet.

– Hvis tråden ryker, stopper hele produksjonen, og dette er svært kostbart for bedriftene, sier direktør Gudmund Slettmoen.

Nå får Conoptica hjelp til å finne nye bruksområder for instrumentet. Firmaet har inngått et samarbeid med SINTEF Anvendt matematikk, som skal bidra med ekspertise på tre-dimensjonal matematikk. Tidligere har dataprogrammet til instrumentet gitt et to-dimensjonalt bilde av objektets overflate, nå skal bildet bli tre-dimensjonalt.

– I praksis betyr dette at vi ser mange snitt av objektet, tett i tett, der vi tidligere har sett bare ett. Dermed blir målingene mer nøyaktige, og vi kan finne ujevnheter vi ikke ville sett før, sier Slettmoen.

Dette kan brukes for å kontrollere mange slags verktøy i industrien, for eksempel trekksteiner. Kanskje vil det gjøre Conoptica-navnet mer kjent enn det allerede er. Bedriften kalte selv instrumentet sitt «Die Profiler», men av kundene ble det raskt omdøpt til «a Conoptica». Så når Slettmoen skal fortelle om produktet til nye bedrifter, avbryter de ham ofte med «Oh, it´s a Conoptica!»