Borrelås på kilometer av rør

Bedriften Protan i Hallingdal har utviklet et system for intelligent tunnelventilasjon og leverer friskluft til underjordiske gruver og tunneller.

Siden de enorme rørene blir flere kilometer lange ferdig montert, trengtes imidlertid en ny løsning for sammenkobling. Den tidligere ordningen med metallringer var vanskelig å håndtere under montering og tok for mye plass under transport og lagring.

SINTEF Materialteknologi ble koblet inn via et TEFT-prosjekt og testet ut en rekke løsninger for bedriften: Alt fra glidelåser til påsveising og flere “not- og fjærløsninger” i plast/kompositt. Men ingenting fungerte godt. Fra Forsvarets Forsyningskommando fikk forskerne tips om en ekstra sterk borrelås. Denne var fleksibel og lite plasskrevende. Problemet var hvordan den skulle festes til duken. Etter forsøk med liming og sveising av lås ble symaskinen tatt fram. Med doble sømmer og tråd som tåler det meste, holder denne løsningen mål. Borrelåsen tåler alt av både eksplosjoner og fukt og er perfekt i monterings- og transportsammenheng.