Foto: Thor Nielsen/SINTEF.

Her er forskernes lydsimulator

  • Av
    Publisert 28.11.13
    Tidligere redaktør og skribent i Gemini

Det er som om et helikopter befinner seg bak de lydtette dørene i det nye laboratoriet til SINTEF IKT. De 16 basshøyttalerne på veggen sørger for en rotorlyd med 110 dBA lufttrykk.

Forskerne har bygget laboratoriet for å simulere ulike støymiljø – som fra et helikopter, eller lyden av sandblåsing som overflatebearbeidere må slite med.

 

Stor effekt
–Vi måler så langt ned i frekvens som 4 Herz , forteller forsker Olav Kvaløy. -Dette oppleves bare som støt i magen. På det høyeste er vi på 110-120 dBA lufttrykk. Det er som å stå under et helikopter.  Rotoren på et helikopter skaper betydelig trykk i subområdet under 20 Herz,

Kvaløy har vært med på å installere utstyret og sett til at alle høyttalere har fått listverk rundt seg for å være lydtette. I tillegg til høyttalerne er det installert en del 20 kW forsterkere. For et lite rom er effekten stor.


Statoil bruker lab'en til å teste ut lydproppen Quiet Pro som måler eksponering i øret på oljearbeidere offshore. Foto: Thor Nielsen.

Statoil bruker lab’en til å teste ut lydproppen Quiet Pro som måler eksponering i øret på oljearbeidere offshore. Foto: Thor Nielsen.

Tester hørselvern
Statoil og bedriften Honeywell har vært 4-5 ganger i laboratoriet for å se hvordan lydproppen og kommunikasjonssystemet deres, QuietPro, fungerer nært helikopter. Det er billigere og langt mer fleksibelt å teste i laboratoriet enn å utføre testene med et reelt helikopter.

Lydproppen Quiet Pro måler hvordan oljearbeidere ute på offshoredekket i Nordsjøen, utsettes for støy – fra turbokompressorer som komprimerer gass for å sende den til land, eller fra helikopter som lander eller tar av.  Dette er hørselvernet alene i verden om å gjøre.

–Det tar tid å utarbeide funksjoner i proppen og finpusse målingene i øret – samt forstå data, sier Kvaløy, –og  lab’en er effektiv til å teste hørselvern og kommunikasjonssystemer som er laget for hørselvern.