Dette får oss til å velge et langt arbeidsliv
Vi må bruke den klokskapen og kunnskapen som erfarne arbeidsfolk har, sier arbeidslivsforsker. Men hva må til for å få de eldste til å bli på post?
Vi må bruke den klokskapen og kunnskapen som erfarne arbeidsfolk har, sier arbeidslivsforsker. Men hva må til for å få de eldste til å bli på post?
Flere selskap hopper av verdens største eksperiment: hjemmekontoret. Men det er ikke så lurt, viser ny forskning.
Hvordan påvirket covid-19 Norge og livene våre? Forskere vet mye om det som endret seg, og om det som ble nøyaktig det samme etterpå.
Unge voksne med nedsatt arbeidsevne hadde god nytte av fire uker med tverrfaglig og døgnbasert rehabilitering. Stikkord: individuell tilpasning og et støttende fellesskap.
Norske forskere jobber med å utvikle utstyr som skal oppdage biomarkører i pusten. Dette kan bidra til å oppdage symptomer som KOLS raskere, og endre livet til millioner av mennesker som lider av sykdommen.
Kvanteteknologi gjør det mulig å løse langt mer komplekse beregningsutfordringer enn vanlige datamaskiner, blant annet innenfor områder som materialutvikling, medisin og optimering.
Brannkonstabler driver hardt fysisk arbeid samtidig som de utsettes for stor varmepåkjenning. Nå vet vi mer om hva som skjer med temperaturen i kroppen under en røykdykkerinnsats.
I dag blir prøvene du tar hos legen analysert i et laboratorium. Og det kan drøye før svaret er klart. Nå kommer laboratorier som ikke er større enn et betalingskort og gir svar på flekken.
Det finnes en uendelig mengde data på internett, som kan brukes til å trene KI-modellene bak ChatGPT. For industriens prosesser er virkeligheten mer utfordrende.
Pasienter med multippel sklerose (MS) og Parkinson kan bli bedre om de trener med høy intensitet, fordi det aktiverer nervesystemet og gir økt styrke. Nå utvikler forskere en app som skal gjøre treningen mer effektiv på hjemmebane – med telefonen som personlig trener.
Kan vi stole tekst og bilder i framtida? Deepfake brukes til uskyldig moro – men også til å påvirke velgere i verdens mektigste land.
De siste årene har nullutslippsalternativer som batteritog og hydrogentog inntatt markedet, men kan de erstatte dieseltog? Vi evaluerte 14 jernbaneruter for å finne svaret.
En ny ørepropp kan fungere som både hørselsvern, musikk-avspiller og mikrofon – samtidig! Sentralt i teknologien står en MEMS-brikke som SINTEF har utviklet sammen med Minuendo AS.
Er du bitt av løpebasillen? Da har du kanskje lurt på akkurat dette spørsmålet. Her får du svar.
Arbeidsplasser som legger til rette for god integrering av arbeidsliv og privatliv, får ansatte som trives og presterer bedre, ifølge forskning.
En kunstig «nese» fra Norge beskytter astronautene mot giftige gasser. Nå skal den til månen. Kanskje helt til Mars.
Unge som har en vanskelig oppvekst og sliter kan ha stor nytte av å mekke og skru, viser forskning. For noen blir det et vendepunkt i livet.
Når teknologioptimistene er de eneste som tester KI, blir ikke resultatene gode nok. Her gjorde Tesla en stor feil, som helsevesenet nå kan lære av.
Mens jordbærbonden sover, kjører en robot rundt og skanner alle bærene. Neste morgen forteller roboten hvor søte jordbærene er – og når det er lurt å plukke dem.
Datasentre bruker mye kraft, så vi må sikre gjenbruk av overskuddsvarmen. Det frigir mye strøm til annen bruk.
Norske jenter trives i stor grad på skolen, mens guttene har en markant dårligere opplevelse av skolemiljøet. Et av problemene er at guttene opplever skolen som urettferdig.
De er tunge, stive og først og fremst laget for å beskytte. Mange opplever den rett og slett som en plage. Men nå skal forskning bidra til mer ergonomiske vernesko, samtidig som klimaavtrykket skal ned.
En ny rapport fra SINTEF avdekker at barn og unge som er i kontakt med barnevernet har flere polikliniske konsultasjoner i psykisk helsevern enn andre barn. Men både de og foreldrene mener hjelpen de får er mangelfull.
Norske politikere bør ikke sponse det pågående KI-kappløpet. Det tar for mye energi.