Utdanning. Bildet viser prematurt barn.
Barn med fødselvekt under 1500 gram bruker mindre tid som voksne på løping, sykling og gange i raskt og moderat tempo, enn de som er født til termin. Illustrasjonsfoto: Colourbox

De letteste premature barna blir mindre fysisk aktive som voksne

Nedsatte evner til å gå raskt, løpe eller hoppe kan forklare noe av sammenhengen mellom å være født for tidlig og være i mindre fysisk aktivitet.

Det kommer frem i en ny norsk-finsk studie. Forskere har sammenlignet fysisk aktivitet hos voksne premature med lav fødselsvekt, det vil si under 1 500 gram, og hos voksne født til termin med normal fødselsvekt. Målet var å undersøke om det var forskjeller, og om dårligere motorikk hos voksne har betydning for hvor aktive de er.

Dette er den første studien som viser at nedsatt grovmotorikkMotorikk er kroppens og musklenes viljestyrte bevegelser og bevegelsesevne. Dette kontrolleres av hjernen og styres gjennom nerver. Finmotorikk er bevegelse i hender og fingre, grovmotorikk er bevegelse i forbindelse med gange, tungt arbeid og lignende. Kilde: SNL kan forklare noe av sammenhengen mellom å være født for tidlig med svært lav fødselsvekt og mindre fysisk aktivitet.

Dårlig grovmotorikk forklarer mye

– Vi fant en forskjell i hvor fysisk aktive voksne født for tidlig med svært lav fødselsvekt er, sammenlignet med voksne født til termin med normal fødselsvekt. Videre så vi at dårlig grovmotorikk kan forklare omtrent en tredel av forskjellen i fysisk aktivitet mellom de to gruppene.

Det sier Silje Dahl Benum og Kristina Djupvik Aakvik.  De to er stipendiater ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, og førsteforfattere på studien som nylig ble publisert i Public Library of Science, PLoS one.  

Tre kvinner som sitter på benk. Trapper i bakgrunnen. Til artikkel om tidligfødte og fysisk aktivitet

Stipendiatene Silje Dahl Benum og Kristina Djupvik Aakvik og veilederKari Anne I. Evensen (til høyre). Foto: Sølvi W. Normannsen, NTNU

Løper, sykler og går mindre

I alt 87 for tidlig fødte med svært lav fødselsvekt, det vil si under 1500 gram, deltok i undersøkelsen.

De ble sammenlignet med en kontrollgruppe på 109 personer født til termin. Deltakerne kommer fra Finland og Norge, og var mellom 31 og 42 år.

Studien viser at de for tidlig fødte bruker mindre tid på løping, sykling og gange i raskt og moderat tempo, enn de som er født til termin.

Målte fysisk aktivitet i en uke

Alle deltakerne fikk aktivitetsmålere plassert på lår og rygg, og ble målt døgnet rundt gjennom en hel uke. Forskerne brukte en maskinlæringsmodellMaskinlæring er en spesialisering innen kunstig intelligens der statistiske metoder brukes for å la datamaskiner finne mønstre i store datamengder. Man sier at maskinen «lærer» i stedet for å bli programmert. Kilde: SNLtil å identifisere de ulike daglige aktivitetene. Den samme modellen er utviklet for, og brukes i, den verdenskjente HUNT-undersøkelsen.

Ut fra intensitet delte de aktivitetene inn i tre kategorier:

  • Moderat til høy – løping, sykling og gange i raskt og moderat tempo
  • Lav – rolig gange og stående
  • Inaktivitet – sittende

Ved hjelp av anerkjente motoriske tester, undersøkte forskerne sammenhengen mellom lav fødselsvekt og hvor fysisk aktive deltakerne var til daglig. Analysene ble justert for land, alder og kjønn.

Funnene i studien vår er viktig kunnskap. For tidlig fødte har økt risiko for helseutfordringer, og fysisk aktivitet kan være med å forebygge.

Nesten 50 minutter mindre per uke

De premature deltakerne hadde 7,3 minutter mindre fysisk aktivitet med moderat til høy intensitet per dag. Det tilsvarer ca. 50 minutter mindre per uke.

Tiden deltakerne er aktive i slike undersøkelser, kan også regnes om til det som kalles MET-minutter (Metabolic Equivalent of Task). Dette er et mål på hvor mye energi en person bruker på all aktivitet utenom det å hvile, og sier noe om intensiteten i aktiviteten.

Forskerne fant at de for tidlig fødte deltakerne har 40,4 MET-minutter mindre fysisk aktivitet i moderat til høy intensitet enn kontrollgruppa – hver dag.

– Dette er en betydelig forskjell, spesielt om vi ser det over uker og måneder, sier Kristina Djupvik Aakvik.

Testet gange, hopping og løping

Gruppen med svært lav fødselsvekt skårer generelt lavere på den motoriske testen HiMAT (Revised High-level Mobility Assessment Tool). I denne testen må deltakerne gjøre øvelser som å gå raskt forlengs og baklengs, gå på tærne, gå over hindringer, løpe, hinke og hoppe fremover over en gitt distanse på tid.

– Vi så både en klar forskjell i aktivitetsnivå mellom de to gruppene, og at grovmotorikken hadde betydning for hvor mye de for tidlig fødte var i moderat til høy fysisk aktivitet, sier Aakvik. 

Les mer: Ultralyd kan hindre hjerneskade hos nyfødte syke og premature 
Les mer: Høyere dødelighet i voksen alder for tidligfødte 

Samlet inn mer og bedre data

Tendensene vises i tidligere vitenskapelige studier. Noen av disse er basert på selvrapportering, andre på målinger med aktivitetssensorer. Den norsk-finske studien har likevel mer presise data fordi de har brukt to i stedet for én sensor per person. De har også målt fysisk aktivitet gjennom en hel uke i stedet for bare noen få dager.

Fysisk aktivitet er som kjent bra for helsa. Verdens helseorganisasjon anbefaler at voksne er fysisk aktive mellom 150-300 minutter i uken i moderat intensitet. Alternativt anbefaler de 75 til 150 minutter i høy intensitet, eller en kombinasjon av høy og moderat intensitet.

Ikke en ensartet gruppe

Silje Dahl Benum og Kristina Djupvik Aakvik understreker at for tidlig fødte med svært lav fødselsvekt ikke er noen ensartet gruppe.

Mann og kvinne under fysisk test på sykkel. Til artikkel om for tidlig fødte og fysisk aktivitet.

I gjennomsnitt oppfyller begge gruppene i studien anbefalingene fra WHO om ukentlig fysisk aktivitet. Forskerne trekker også fram at noen av deltakerne opplever at de er mer fysisk aktive enn sine jevnaldrende. Til tross for dette fant de en gruppeforskjell i fysisk aktivitet i moderat til høy intensitet.

– Dette viser at folk er forskjellige, og at det kan være store variasjoner i denne gruppen. Allikevel, funnene i studien vår er viktig kunnskap. For tidlig fødte har økt risiko for helseutfordringer, og fysisk aktivitet kan være med å forebygge, sier Silje Dahl Benum.

Tiltak og tidlig stimulering

Grovmotorikk utvikles tidlig i barndommen. NTNU-forskerne mener at funnene underbygger at det vil være en fordel å sette inn systematiske tiltak og stimulering av grovmotoriske ferdigheter tidlig, og som kan virke på lang sikt.

Bildet viser foten til en for tidlig født baby i hånden til en voksen. Til artikkel om for tidlig fødte og fysisk aktivitet.

Den norsk-finske studien er den første som peker på en sammenheng mellom å være født for tidlig med svært lav fødselsvekt, dårlige grovmotoriske ferdigheter og lavere fysisk aktivitet. Foto: Colourbox

Benum og Aakvik er knyttet til forskningsgruppen NTNU Low Birth Weight Life.  Veilederen deres, professor og fysioterapeut Kari Anne I. Evensen  leder gruppa som samarbeider med finske forskere i Helsinki Study of Very Low Birth Weight Adults og  andre forskergrupper i Europa, USA, Canada, Australia og New Zealand.

Evensen sier at studien er blant de i verden med lengst oppfølging av barn med lav fødselsvekt. Målet er å skape bedre forståelse av hvordan lav fødselsvekt påvirker fysisk og psykisk helse, livskvalitet, kognitiv og motorisk funksjon, syn og hjernestruktur gjennom livsløpet.

Referanse:
Silje Dahl Benum, Kristina Anna Djupvik Aakvik, Cathrin Vano Mehl, Atle Kongsvold, Stian Lydersen, Maria Vollsæter, Paul Jarle Mork, Eero Kajantie, Kari Anne I. Evensen: Device-measured physical activity in adults born preterm with very low birth weight and mediation by motor abilities 

DOI: 10.1371/journal.pone.0312875