Spike. Bildet viser vinterutgaven av Spike.
Nicoline Saarisilta Bergh på vinterføre med langrennsutgaven av Spike, Spike Snow. Foto: Exero

Avansert utstyr kan gi flere medaljer i paraidrett

Marginene i idretten kan være bittesmå. Rett utstyr kan gi den lille fordelen som trengs.

De paralympiske sommerlekene arrangeres i Tokyo fra 24. august. Men vinterutgaven i mars neste år er heller ikke langt unna. Utstyr utviklet av folk med bakgrunn fra NTNU kan bidra til prestasjoner på toppnivå. 

Exero Technologies ble startet av NTNU-studenter. Bedriften utvikler og markedsfører aktivitetshjelpemiddelet Spike, høyt avanserte treningsprodukter til paraidrett som brukes til pigging på sommerføre og til langrennspigging.

– Spike er et helt nytt aktivitetshjelpemiddel for folk med funksjonsnedsettelser i nedre del av kroppen, sier Andre Haig Johnsen, operasjonsdirektør i Exero Technologies.

Spike. BIldet viser sommerutgaven av Spike.

Sommerutgaven av Spike, testet av Klaus Klausen. Foto: Exero

Trener muskler og koordinasjon

Utøveren bruker rulleskistaver til å skape fremdrift, og svinger ved å lene vekten sin i styreretningen. Dette utfordrer og forbedrer både kjernemuskulatur og balansekoordinasjon, to viktige egenskaper for brukerne.

– I tillegg er ikke Spike begrenset av varierende terreng. Spike forflytter seg sømløst fra byveier til skogsveier i naturen som gir mange av kundene våre muligheten til å være eventyrlystne og ta med seg Spike på tur, sier Johnsen.

Også for folk flest

Spike Snow er vinterutgaven. Utstyret kommer også i to sommerversjoner, sittende og knestående, avhengig av utøverens funksjonsgrad.

NTNU har flere forskningsmiljøer som bidrar til både trening for folk flest og til idrett på toppnivå. Blant disse er NTNUs Senter for idrettsanlegg og teknologi (NTNU SIAT)

– Spike springer ut fra et forskningsprosjekt utlyst av NTNU SIAT i samarbeid med Olympiatoppen i 2016. De ønsket å utvikle et nytt produkt som toppidrettsutøvere kunne benytte seg av i opptrening mot vinterpara-OL i PyeongChang 2018, sier Johnsen hos Exero.

Spike. Bildet viser Spike på landeveien.

Utstyret gir flere muligheten for å komme seg lettere ut på tur. Foto: Exero

I 2017 fant de ut at ut at de kunne gjøre små endringer for å få produktet til å passe for alle, ikke bare toppidrettsutøvere.

– Det er her Spike blir til, sier teknisk ansvarlig Mathias Thorkildsen Berg, som også har jobbet deltid hos NTNU SIAT.

Spike er altså ikke bare for idrettsutøvere. De kan i tillegg gi flere muligheter for dem som ikke har ambisjoner om å kjempe helt i verdenstoppen, men som likevel vil holde seg mest mulig aktive og komme seg mer ut.

Spike på toppnivå

Men i vinter kan altså produktet også bidra under de paralympiske lekene.

Veteranen Lars Andresen jr. tok fire medaljer allerede under lekene på Lillehammer i 1994. Han satser på Spike Snow i forsøket på å gjøre et comeback i vinter. Blant de andre av Spikes ambassadører finner vi Robynne Hill fra USAs kjelkehockeylandslag.