Når en person er smittet med korona-viruset, kopieres det i luftveiene. Hver gang det skjer, oppstår flere genetiske mutasjoner.
Ill.foto: Colourbox

Derfor muterer korona-viruset

Virus prøver ofte å bli mildere slik at det kan overleve, spre seg og smitte videre.

Virus er verdensmestere i å mutere, og tilpasse seg omgivelsene. Alle virus muterer. Det vil si at de lager flere ulike kopier av seg selv. Det gjør også korona-viruset.

Ofte mest aggressivt i starten

Det hele handler om å overleve slik at det kan spre seg videre og smitte.
 
Det ser ut til at det er den milde varianten av korona-viruset som sprer seg mest.
 
Det er i følge Magnus Steigedal, forsker i mikrobiologi ved NTNU, helt normalt.

– Et virus trenger en vert for å overleve. Hvis et virus blir for aggressivt, og verten dør, vil også viruset dø. Da blir det mindre spredning. Et virus ønsker å smitte og spre seg så fort som mulig. Et virus er ofte mest aggressivt i starten før det har tilpasset seg verten og omgivelsene, sier Steigedal.

Kopieres i luftveiene

Når en person er smittet med korona-viruset, kopieres det i luftveiene. Hver gang det skjer, oppstår flere genetiske mutasjoner. Noen av disse kopiene vil spre seg videre, andre vil dø.

– Influensaviruset gjør dette ganske ofte. Dermed er det flere forskjellige utgaver av viruset som må identifiseres hvert år for å kunne produsere en vaksine mot det bestemte viruset som forårsaker influensa. Dette vil også være tilfelle for en fremtidig vaksine mot korona-viruset, sier Steigedal.