Daniel Vethe undersøker om det er mulig å lage belysning som lurer døgnrytme-delen av hjernen vår til å tro at det er mørkt. Foto: Karoline Ravndal Lorentzen/NTNU

Vil lure døgnrytmen vår med oransje lys

Synes du det er vanskelig å sovne? Daniel Vethe forsker på lys som skal gjøre det lettere for kroppen vår og innstille seg på søvn på kveldstid.

Gjennom millioner av år har vi tilpasset oss det stabile skiftet mellom lys og mørke i omgivelsene våre. Dermed kan kroppen vår forberede seg på søvn når det blir mørkt på kvelden, og den vet også når den skal begynne å våkne om morgenen.

Men i dag blir vi utsatt for veldig mye kunstig lys når det blir mørkt ute, noe som kan gjøre oss mer B-mennesker og dermed at vi sovner senere på kveldstid.

Fjerner det blå lyset

Mye av det kunstige lyset består blant annet av blått lys, noe det finnes mye av i tv-skjermer, lamper, nettbrett og mobiler. Spesielt dette blå lyset undertrykker produksjonen av søvnhormonet vårt, melatonin. Så hva skjer om man fjerner det blå lyset fra den kunstige belysningen?

– Når man fjerner de blå lysfrekvensene fra vanlig hvitt lys, så blir det oransje. På den måten kan man redusere den undertrykkende effekten på melatonin, sier Daniel Vethe, PhD-stipendiat ved forskningsgruppen for søvn og døgnrytme-forskning ved Institutt for psykisk helse ved NTNU.

Nå vil Vethe og hans forskergruppe finne ut effektene av hvordan det å faktisk oppholde seg i det oransje lysmiljøet på kvelden. Derfor har de installert oransje lys på kveldstid i den nye sykehusavdelinga på Østmarka i Trondheim.

Oransje avdeling på akuttpsykiatrisk. Foto: Håvard Kallestad

Pasienter med alvorlige psykiske lidelser har ofte store utfordringer med søvn ved innleggelse på akutt-psykiatrisk avdeling. Forskerne vil finne ut av om denne lysbehandlingen kan gjøre behandlingseffekten bedre, da det å få bedre søvn og døgnrytme ofte er en stor del av behandlingen.  

Håper på raskere friskere pasienter

Forskergruppen har delt pasientene i Trondheim inn i to grupper. I den ene avdelingen er det vanlig belysning slik det er i alle offentlige bygg, og i den andre avdelingen er lyset oransje mellom kl. 18.30 på ettermiddagen og kl. 06.30 på morgenen.

Deretter sammenlignes de to gruppene og forskerne kan se på hvem som har best behandlingsresultat, og hvordan det oransje lyset påvirker pasientene.

– Håpet er at dette kan gi pasientene en bedre døgnrytme og dermed bli raskere friske. Det vil bety at pasientene får bedre behandling og at vi sparer penger fordi behandlingen blir kortere, sier Vethe.

Hva er det kuleste med å forske på dette?

– Det som er så kult med dette er at det er et ikke-medikamentelt behandlingstiltak, noe som etterspørres veldig i dag.

Daniel Vethe vant nasjonal finale i  Forsker Grand Prix 2019.