Sosiale medier har gjort det mye vanskeligere å skille sannhet og løgn, mener Zeynep Tufekci. Foto: Kai T. Dragland

– På tide å temme teknogigantene

– Gigantene på internett har bygd en infrastruktur for sosial kontroll. Vi må få reguleringer, sier Zeynep Tufekci, og sikter til selskaper som Facebook, YouTube, Google og Amazon.  

Zeynep Tufekci er teknososiolog ved Universitetet i Nord-Carolina. Under sitt foredrag på NTNUs musikk – og vitenskapsfestival The Big Challenge tok hun til orde for innføring av lover og regler som regulerer hva som skal være lov å samle av opplysninger om brukerne, hva vi kan eksponeres for og hvordan plattformene fungerer. Hun understreker at det ikke er sensur hun ønsker.

– Vi snakker om at Kina bygger et system for kontroll og overvåkning, men vi bygger den samme infrastrukturen selv, bare ikke så bevisst som Kina. Jeg vet ikke hvor mye tilgang på data de amerikanske myndighetene har fra de sosiale mediene, men når en slik infrastruktur finnes, vil myndigheter forsøke å få tilgang til dem. Det er sånn myndigheter virker, sier Tufekci.

Forskeren tror ikke løsningen på problemet er å bryte gigantselskapene opp i mindre biter, slik en del ønsker. Det er lovgivning og reguleringer som trengs, mener hun. Det er også svært begrenset hva brukerne selv kan gjøre.

Tufekci vet ikke hvor mye tilgang på data de amerikanske myndighetene har fra de sosiale mediene, men når en slik infrastruktur finnes, vil myndigheter forsøke å få tilgang til dem, sier hun. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

– Har du en bil uten bremser, holder det ikke å kjøre forsiktig. Bilen må ha bremser, sier Tufekci.

Studerer sosiale medier

Sosiologen startet karrieren som dataprogrammerer, men begynte snart å interessere seg for bruken av internett. Under «den arabiske våren» i Egypt var hun vitne til hvordan sosiale medier ble brukt til å mobilisere opprøret. Hun fikk også se at det er grenser for internetts demokratiserende effekt.

– Før internett kunne en diktator få kontroll over informasjonen i samfunnet ved å stenge eller overta TV-kanalene. I dag kan de svare med å oversvømme den offentlige sfæren med desinformasjon og så tvil om riktig informasjon. Folk drukner i «fake news» og blir forvirret. Det er sensur på en ny måte.

Forskeren understreker at internett fortsatt er en viktig kanal mange steder der alternative stemmer holdes nede.

Fulgte Trump

Under valgkampen før valget i 2016 begynte Tufekci å følge Donald Trump. Da trodde få at han kunne vinne. Hun oppsøkte valgmøter, fulgte med på sosiale medier og skjønte fort at han appellerte til veldig mange.

For å skrive om fenomenet i spalten sin i The New York Times trengte hun korrekte sitater og brukte YouTube for å høre på taler av Trump. Da oppdaget hun noe som overrasket henne.

Sammen med videoene av Trump dukket det opp anbefalinger på YouTube som gikk lenger enn Trumps uttalelser om innvandrere. Etter hvert ble anbefalingene mer og mer ytterliggående, med forslag om innhold med rasistisk og antisemittisk budskap.

Da hun søkte på Bernie Sanders, demokratenes mest radikale kandidat, dukket det opp forslag om stadig mer venstreradikalt innhold å se på.

De store sosiale mediene og plattformene kan fremme tribalisme i samfunnet, at lojaliteten til egen gruppe forsterkes og avstanden til «de andre» øker. Illustrasjon: Shutterstock, NTB Scanpix

Vil lime deg til skjermen

YouTube er et stort annonsørorgan som samler data om brukere sine. Zeynep Tufekci mener programvaren som styrer selskapets datamaskiner fremmer ekstremisme og polarisering.

– For å holde brukeren lengst mulig på siden og kunne sende så mange reklamer som mulig, bruker de hurtig kunstig intelligens og foreslår stadig nye klipp å se på. Algoritmen finner dine svakheter og kjører på. Det er forferdelige eksempler på hva som finnes der, og for mange er YouTube deres primære nyhetskanal, sier hun.

Splitter folk

Teknososiologen mener de store sosiale mediene og plattformene kan fremme tribalisme i samfunnet, at lojaliteten til egen gruppe forsterkes og avstanden til «de andre» øker. Dette skaper en polarisering som åpner opp for demagoger, mener hun.

Vi har klimaendring, kriger, flyktningproblem, store sosiale ulikheter og mye utrygghet. Den sosiale kontrakten er svært tynnslitt. Da overtar demagogene og populistene med sin historie om hvem som har skylden; jøder, utlendinger, eliten. Før folkeavstemmingen om Brexit ble befolkningen pumpet full med forestillingen om at de ville bli oversvømt av 80 millioner tyrkere.

Selv om det florerer med løgner og konspirasjonsteorier på nettet og i politikken, mener Zeynep Tufekci at løgn og sannhet fortsatt betyr noe for folk:

– Men å finne ut hva som er sant og hva som er løgn er ikke så enkelt lenger.