Verity Studios sørget for dronesvermen til Metallica, og for andre droneshow som avbildet her. Foto: www.raffaello.name

Droner som fletter, spiller tennis og bygger hus

Professoren sto bak dronesvermen under Metallicas WorldWired Tour og Amazon Robotics. Nå kommer han til The Big Challenge Science Festival i Trondheim.

Denne kreasjonen, Cubli, blir med i bagasjen til Trondheim. Cubli holder balansen av seg selv. Foto: www.raffaello.name

Raffaello D’Andrea er professor i dynamiske systemer og kontroll ved ETH Zurich, og grunnleggeren av Verity Studios. Han er også kunstner, entreprenør og en kjendis innenfor kybernetikkmiljøene.

– Vi gleder oss veldig. Kanskje sier ikke navnet deg så mye nå, men jeg tror at veldig mange kommer til å huske på han etter at han har vært her, sier Karl Asmund Olsson, prosjektkoordinator ved NTNU for The Big Challenge Science Festival.

Turneen med Metallica var aller første gang hvor et større band hadde med seg en dronesverm på en innendørs scene. 

Se video med dronene hans her. 

Vil inspirere med teknologi  

– Han er en av få i verden som formidler kybernetikk på en svært underholdende måte, og slik at alle forstår. Det er kjempebra at D’Andrea kommer til festivalen. Innenfor vårt fagfelt er han en skikkelig kjendis, sier Morten Breivik, instituttleder for teknisk kybernetikk ved NTNU.

– Den største utfordringen fremover er likestilling. Vi må sørge for at fordelene med avansert teknologi og globalisering blir tilgjengelig for alle, sier Raffaello D`Andrea, professor ved ETH Zurich.

D’Andrea er professor i dynamiske systemer og kontroll ved ETH Zurich, og grunnleggeren av Verity Studios. Det var sistnevnte firma som sørget for dronesvermen til Metallica. 

Les artikkel i Wired om D’Andrea. 

– Mitt arbeid utnytter teknologiske nyvinninger, vitenskapelige prinsipper, avansert matematikk, algoritmer og konvensjon på en enestående måte med vekt på bevegelse. Mitt håp er at disse kreasjonene inspirerer oss til å revurdere hvilken rolle teknologien skal ha i å forme vår fremtid, sier D’Andrea.

Solgte for 775 millioner 

D’Andrea startet også bedriften Kiva Systems. Dette er et automatisert distribusjonssystem som består av tusenvis av mobile roboter. Kiva ble kjøpt av Amazon i 2012 for 775 millioner dollar og drives nå som Amazon Robotics.

– D’Andrea omdefinerer hva autonome systemer er i stand til. I tillegg er han en kunstner. Hans verk har blitt stilt ut under Venezia-biennalen. Noen er også en del av de permanente samlingene hos National Gallery of Canada, Heinz Nixdorf Museum i Tyskland og Frankrikes FRAC center, sier Olsson.

The Big Challenge er en internasjonal vitenskapsfestival som arrangeres i Trondheim 16. – 19. juni. Over 30 foredragsholdere skal på scenen i løpet av fire dager. På kvelden blir det konserter med blant annet Sting, Patti Smith, Robert Plant og Sondre Justad. 

Les mer om The Big Challenge her.